Antena 3 CNN Actualitate Adrian Năstase revine în conducerea PSD: "Contaţi pe mine!"

Adrian Năstase revine în conducerea PSD: "Contaţi pe mine!"

Adrian Năstase a câştigat detaşat şefia Consiliului Naţional al PSD şi revine în conducerea partidului, după o absenţă de aproape trei ani ani. Fostul premier va sta din nou la masa deciziilor în PSD, şi asta pentru că în noua sa calitate face parte şi din Biroul Permanent Naţional. "Contaţi pe mine?" a fost mesajul transmis de Năstase după validarea rezultatelor. Fostul premier a atenţionat însă că "există din urmă unele cicatrici. Dacă vom înţelepţi, rănile nu se vor deschide niciodată".

Adrian Năstase revine în conducerea PSD: "Contaţi pe mine!"
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Feb 2008   •   17:34

REACŢIA LUI NĂSTASE, LA AFLAREA REZULTATELOR 

Prin alegerile de vineri, fostul premier iese din conul de umbră cu doar câteva luni înainte de alegeri. Adrian Năstase a fost marginalizat după ce a ajuns să dea declaraţii în faţa procurorilor şi judecătorilor, pentru acuzaţii de luare de mită, şantaj şi trafic de influenţă. Pentru tot răul care i s-a întâmplat, Adrian Năstase îl consideră vinovat pe preşedintele Traian Băsescu.

Vineri, Adrian Năstase şi-a luat revanşa şi a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, cu 418 voturi, dintr-un total de 648. Contracandidatul său, Dan Mircea Popescu, a pierdut cu 202 dintre sufragii, dar a devenit membru al Biroului Permanent al partidului, ca urmare a propunerii lui Mircea Geoană.

Mircea Geoană: "Toţi soldaţii apţi combatanţi trebuie reactivaţi". Prima reacţie la aflarea rezultatelor a venit din partea preşedintelui PSD, Mircea Geoană, care a declarat pentru Antena 3 că s-a acordat o importanţă prea mare unor alegeri care nu aduc nimic semnificativ nou. "Mă bucur că a fost o competiţie democratică şi decentă. (...) Tot ce înseamnă soldat apt combatant trebuie să fie reactivat în partid. Disputa despre poziţii între colegi este total irelevantă, mai ales în campanie electorală".

GEOANĂ, NĂSTASE ŞI ILIESCU PE ACEEAŞI SCENĂ, ŢINÂNDU-SE DE MÂNĂ

Adrian Năstase: "Nu vreau să mă răzbun pe nimeni din PSD". Până la vot, au existat însă discursuri. Adrian Năstase şi-a asigurat vineri colegii că nu este dornic de răzbunare. Fostul premier a vorbit despre "umilinţele" prin care noua guvernare l-a făcut să treacă. "Am strâns din dinţi şi am mers mai departe", a adăugat el, subliniind: "dacă vroiam să mă protejez de DNA, atunci mă retrăgeam din politică". A ales să rămână, însă, şi a cerut pentru asta votul colegilor săi de partid. "Vreau să ştiţi că nu mă voi răzbuna pe niciunul dintre colegii mei de partid. Nu vreau să mă răzbun, nu vreau să blochez modernizarea partidului şi nu vreau să mă ascund de DNA".

"Singura mea ambiţie şi răzbunare este de a câştiga, a treia oară la rând, alegerile", a continuat el. Năstase şi-a încheiat discursul adăugând că are ?o relaţie de prietenie extrem de veche cu Dan Mircea Popescu şi nu mi-am propus să candidez împotiva lui". Întreaga sală s-a ridicat în picioare la finalul discursului şi a aplaudat intervenţia fostului lider al PSD.

Săgeţile dintre Ion Iliescu şi Mircea Geoană

În cursul zilei de vineri, după discursurile liderilor PSD s-a conturat clar ideea că aripa Iliescu îl sprijină pe Adrian Năstase, în timp ce tabăra grupată în jurul actualului preşedinte Mircea Geoană a dat de înţeles că revenirea fostului premier în conducerea partidului nu este văzută cu ochi buni.

În deschiderea Consiliului, preşedintele PSD, Mircea Geoană, i-a atacat voalat pe Adrian Năstase şi Ion Iliescu. El a anunţat că "va veni clipa să arătăm şi noi obrazul celor care stau pe la colţuri şi care pândesc congrese extraordinare atunci când pe noi ne aşteaptă campanii electorale. Dacă ne mai furăm singuri căciula vorbind de unitate şi acţionând în sens contrar, nu ne va crede lumea. Nu cred că bătălia pentru o funcţie este principala noastră preocupare." În mai multe rânduri, Adrian Năstase a lăsat să se înţeleagă faptul că în partid ar fi nevoie de un Congres extraordinar, în care să se aleagă un nou preşedinte.

Discursul lui Ion Iliescu, un spectacol de zile mari

Unul dintre cele mai aşteptate discursuri a fost cel al lui Ion Iliescu. Acesta a arătat clar că îl susţine pe Adrian Năstase, declarând că fostul premier ia adus în fruntea partidului pe unii, care apoi au uitat acest gest." Discursul lui Iliescu a fost presărat cu repetate aplauze, fostul preşedinte al României părând într-o vervă de zile mari. El a propus chiar ca ambii candidaţi de astăzi, Dan Mircea Popescu şi Adrian Năstase, să fie atraşi în conducerea partidului, propunere preluată apoi de Mircea Geoană şi pusă în aplicare.

În intervenţia sa, Ion Iliescu a făcut şi o recapitulare a transformărilor pe care România le-a suferit pe plan politic şi economic în perioada post-comunistă, subliniind aportul guvernării de stănga în procesul de evoluţie al ţării pe plan intern şi internaţional. De asemenea el s-a declarat sceptic în ceea ce priveşte depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului şi a propus mandatarea Comitetului Executiv Naţional al partidului pentru a analiza consecinţele unei asemenea acţiuni. El a sugerat linia pe care partidul ar trebui să o urmeze în continuare şi a subliniat importanţa pe care mesajul de stânga o are în ochii electoratului.

Geoană a deschis şedinţa printr-un apel la unitate

În deschiderea Consiliului Naţional al PSD, preşedintele partidului, Mircea Geoană, a ţinut în primul rând să mulţumească reprezentanţilor mişcării sindicale prezenţi la întrunire. Social democraţii speră într-o strângere a relaţiilor cu mişcarea sindicală pe care o consideră un partener firesc al unui partid european de stânga. Liderul social-democrat a mulţumit de asemenea presei, pe care o consideră ?un prieten nedespărţit al partidului". Adresându-se colegilor de partid, el a lansat un apel la solidaritate şi unitate internă, şi a amintit că disensiunile care au dezbinat partidul fac parte din trecut. Geoană consideră unitatea partidului ca fiind una dintre valorile esenţiale în lupta cu adversarii politici. În acest context, Geoană l-a atacat voalat şi pe Adrian Năstase, declarând că "bătălia pentru o funcţie nu e principala noastră preocupare".

Ca de fiecare dată când la PSD se alege o funcţie importantă în conducerea partidului, alegerea a fost precedată de o campanie intensă. Asaltul mediatic întreprins de Adrian Năstase în ultimele săptămâni a semănat cu campania dinaintea alegerilor din noiembrie 2004. Năstase a început să lanseze deja avertismente la adresa conducerii partidului. El a anunţat că va fi deranj mare în PSD, dacă partidul va avea rezultate proaste la alegerile locale. În plus, a subliniat fostul premier, dacă nu va exista o strategie foarte bună pentru alegerile parlamentare, atunci PSD riscă să mai stea în opoziţie încă patru ani.

Alegerea lui Adrian Năstase în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD reprezintă un semnal negativ cu privire la autoritatea lui Mircea Geoană în partid. În acelaşi timp, este un semnal că linia politică impusă PSD de Mircea Geoană nu mai corespunde aşteptărilor filialelor. Alegerea fostului premier la vârful PSD reduce major şi din posibilităţile de colaborare ale social-democraţilor cu partidul prezidenţial, PD-L.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close