Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Agriculturii nu știe că s-a scumpit pâinea. Momentul în care Adrian Oros s-a ridicat și a plecat de la conferința de presă

Ministrul Agriculturii nu știe că s-a scumpit pâinea. Momentul în care Adrian Oros s-a ridicat și a plecat de la conferința de presă

Ministrul Agriculturii, protagonistul unui moment halucinant. Adrian Oros a susţinut la o conferinţă de presă, că preţul pâinii nu a crescut. În momentul în care reporterul Antena 3 i-a atras atenţia că datele de la Institutul Naţional de Statistică îl contrazic, oficialul s-a ridicat şi a plecat.

Ministrul Agriculturii nu știe că s-a scumpit pâinea. Momentul în care Adrian Oros s-a ridicat și a plecat de la conferința de presă
de Alex Vlădescu    |    13 Iul 2021   •   17:31

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros, a susţinut, marţi, o conferinţă de presă, unde a stat de vorbă cu jurnaliștii.

Discuţia dintre Adrian Oros şi reporterul Antena 3

Reporter Antena 3: Preţurile au crescut în ultimul an, arată datele INS. Cum vedeţi acest lucru?

Adrian Oros: Componenta principala a acrestor creșteri, nu este una care despinde de producție. Anul trecut seceta a produs pagube încât producția de cereale a fost cu 40%  mai redusă şi pretul pâinii nu a crescut. Fermierii români trebuie să aibă venituri, ca să poată să îşi continue activitatea. Nu puterm să falimentăm fermierii, impunând o plafonare a preţurilor.

Reporter Antena 3: Dar preţul pâinii a crescut, o arată datele INS CU 5% din iunie anul trecut, în iunie anul acesta.

Adrian Oros: Mulţumesc!

Ce spune Adrian Oros despre roşiile cu insecticide din pieţele româneşti

De asemenea, ministrul Agriculturii nu se arată prea îngrijorat de nivelul pesticidelor prezente în fructele și legumele din pieţele româneşti.

Adrian Oros a declarat dezinvolt că își cumpără roșiile din piață, acolo unde o echipa Antena 3 a descoperit că o singură roșie poate conține chiar și trei tipuri diferite de pesticid.

Mâncăm roșii stropite cu insecticide şi culese imediat, ca să se coacă în magazine. O echipă Antena 3 a dus cinci tipuri de tomate la analize. Au fost alese roșii românești, de import, dar şi bio, cumpărate atât dintr-o piață din Capitală, cât şi dintr-un lanț de magazine. Concluzia specialiștilor a fost îngrijorătoare.

Pe o singură roşie, din Turcia, specialiștii au găsit şi câte trei insecticide diferite. Autorităţile admit că astfel de legume sunt periculoase pentru consum, dar așteaptă ca alţii să vină cu soluții şi legi mai bune în Parlament.

Întrebat de unde îşi cumpără de obicei fructele şi legumele, ministrul Agriculturii a spus că le cumpără din piață şi nu s-a arătat prea îngrijorat de concluziile specialiștilor care trag un semnal de alarmă şi cer statului găsirea unor soluții urgente.

"De regulă le cumpărăm din piață. Contează dacă acele pesticide se găseau peste limita maximă admisă. Datoria instituțiilor este să verifice dacă există prezența acestor reziduuri de pesticide utilizate de către cultivatori peste limita maximă admisă, adică limita periculoasă pentru sănătatea omului.

Discutăm de punerea în pericol a sănătății publice. Pedepsele trebuie să fie exemplare, astfel încât nimeni să nu se gândească vreodată cu ușurință să utilizeze în exces aceste substanțe", a spus ministrul Agriculturii în cadrul unei conferințe de presă.

Urmăriți o anchetă realizată de Roana Rotaru, în cadrul unei noi campanii News Hour with CNN: "MANCARE LA TESTARE".

×
Subiecte în articol: Adrian Oros pâine ministrul Agriculturii
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close