Antena 3 CNN Actualitate Adriana Pistol, INSP: "Este posibil ca valul Omicron să atingă maximum în 31 de zile". Noile scenarii ale pandemiei

Adriana Pistol, INSP: "Este posibil ca valul Omicron să atingă maximum în 31 de zile". Noile scenarii ale pandemiei

Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor (CNSCBT) a expus miercuri scenariile la care România se poate aștepta cu privire la valul cinci al pandemiei de coronavirus.

Adriana Pistol, INSP: "Este posibil ca valul Omicron să atingă maximum în 31 de zile". Noile scenarii ale pandemiei
de Dana Musceleanu    |    29 Dec 2021   •   11:43

Adriana Pistol susține că valul Omicron va atinge vârful mult mai repede decât cel Delta, în condițiile în care 65% din românii cu comborbidități nu sunt vaccinați, doar 25% din vaccinați au făcut și doza booster, există blocaje în implementarea formularului de localizare, iar carantina este încălcată.

"Este posibil ca maximul în valul Omicron să fie atins în 31 de zile, față de 52 de zile cât a durat la valul anterior. Nu înseamnă neaparat că vom avea aceste 25.000 de cazuri. Dacă certificatul COVID ar fi introdus, panta ar fi mult mai lină", a declarat Adriana Pistol. Acesta spune că până la jumătatea lui ianuarie Omicron să depășească deja jumătate din cazurile secvențiate.

Adriana Pistiol spune că una dinre vulneabilități este faptul că aproximativ 60% din populația vulnerabilă din România nu este vaccinată și că numai 25% dintre persoanele care au fost deja vaccinate cu schemă completă au efectuat și doza booster.

Ea spune că deși a fost introdus Formularul de localizare a pasagerului (PLF), acesta nu este completat „într-o proporție foarte mare” de cei care vin în țară, ceea ce face dificilă anecheta epidemiologică.

Nerespectarea carantinei va duce la creșterea numărului de infectări

Adriana Pistol a adăugat pe lista vulnerabilităților faptul că foarte multe persoane nu respectă măsurile de carantină.

Ea a enumerat pintre vulneabilități și „întârzierea adoptării certificatului Covid”, ca o măsură de limitare a răspândirii bolii.

„În concluzie, avem o populație receptivă numeroasă, adică populația care se poate îmbolnăvi oricând, avem un risc foarte mare de răspândire a tulpinii Omicron, care are o rată de transmisibilitate mult mai crescută”, a adăugat Pistol. 

"E puțin probabil ca secțiile ATI să nu fie iar pline" a mai susținut reprezentantul INSP, care a estimat că în 20 de zile vom avea 1500 de paturi ocupate la terapia intensivă.

Evoluția potențială a pandemiei în România. Impactul răspândirii variantei Omicron - document

​Institutul Național de Sănătate Publică a elaborat 3 posibile scenarii - optimist, mediu și pesimist - pentru evoluția valului 5 al pandemiei de COVID-19 în România. Vârful valului 5 va fi atins, potrivit estimărilor INSP, în luna februarie, cu un număr maxim de cazuri zilnice de 25.000, în scenariul cel mai pesimist.

×
Subiecte în articol: pandemie coronavirus valul 5 adriana pistol
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close