Antena 3 CNN Actualitate Cele mai dese afecţiuni ale bebeluşului care sperie părinţii. Medic: "Trebuie privit ca normalitate şi aşteptăm să se rezolve de la sine"

Cele mai dese afecţiuni ale bebeluşului care sperie părinţii. Medic: "Trebuie privit ca normalitate şi aşteptăm să se rezolve de la sine"

Astăzi vedem care sunt afecțiunile la care sunt expuși bebelușii încă de la primele zile de viață. Neonatologul Vlad Dima ne explică când este periculos icterul, dar și care sunt vaccinurile recomandate la naștere.

Cele mai dese afecţiuni ale bebeluşului care sperie părinţii. Medic: "Trebuie privit ca normalitate şi aşteptăm să se rezolve de la sine"
Sursa foto: Pixabay
de Milena Niță    |    17 Feb 2021   •   11:25

În primele şase luni de viaţă, icterul bebeluşilor sperie foarte mult părinţii. Totuşi, "el ar trebui să fie privit ca normalitate, pentru că aproximativ 85% dintre nou-născuţi dezvoltă icter din a 2-3 zi de viaţă.

Icterul este o coloraţie galbenă a pielii şi ea nu va dispărea imediat cu momentul externării din spital. Drept urmare, e uşor irealist ca părinţii să spere să dispară acest icter", a explicat dr. Vlad Dima, miercuri, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3

Icterul, ceva normal

De multe ori însă, părinţii revin la spital cu cel mic după externare, tocmai din cauza faptul că icterul persistă. "Însă ar trebui să ştie că el este normal şi va dispărea treptat", asigură medicul.

Situaţii mai serioase se înregistrează în cazul prematurilor, când culoarea gălbuie a pielii poate dura mai mult.

În schimb, dacă copilul are o stare generală bună, creşte în greutate, este activ, dar are icteric, nu trebuie să ne îngrijorăm, explică medicul Dima.

"Considerăm că e ceva normal şi aşteptăm să se rezolve de la sine", precizează dr. Vlad Dima.

Acneea bebeluşului nu se tratează

O altă problemă care îi sperie pe părinţi este acneea bebeluşului. 

"Aceasta este o erupţie benignă care nu trebuie în niciun fel tratată. Erupţiile sunt normale pentru perioada din primele luni de viaţă şi vor dispărea treptat de cele mai multe ori fără nici cel mai mic tratament", a adăugat dr. Dima.

Iritaţia de la scutec sperie des părinţii

Altă problemă des întâlnită este iritaţia de pampers, mai ales dacă atunci când apar şi răni la nivelul tegumentului.

"Dar o igienă efectuată corect, cu apă şi săpun, şi cât mai puţine şerveţele umede ar duce la vindecare rapidă", sfătuieşte medicul.

Vaccinurile recomandate la naştere

În ce priveşte vaccinurile bebeluşului, sunt două imunizări care se fac în primele zile de viaţă, chiar în maternitate. 

La naştere, se face vaccinul contra hepatitei B, iar la externare cel contra tuberculozei.

Apoi, schema continuă şi la vârsta de două luni, urmează celelalte vaccinuri. 

Vaccinul antigripal, însă, se face după vârsta de doi ani.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate vlad dima bebelusi icter
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close