Antena 3 CNN Actualitate Afirmaţia ŞOC a ambasadorului ungar: Constituţia României să prevadă un stat multinaţional

Afirmaţia ŞOC a ambasadorului ungar: Constituţia României să prevadă un stat multinaţional

Afirmaţia ŞOC a ambasadorului ungar: Constituţia României să prevadă un stat multinaţional
Sursa foto: Foto: Agerpres
06 Feb 2013   •   20:34

Ambasadorul Ungariei în România, Oszkar Fuzes, a declarat la un post de televiziune că nu există un ”război al steagurilor” între cele două ţări, precizând că arborarea drapelului ţinutului secuiesc este un ”drept natural” al secuilor, scrie dcnews.ro.

Oficialul maghiar a spus că îşi asumă în întregime declaraţia secretarului de stat maghiar, Zsolt Nemeth. În opinia lui, articolul unu din Constituţia României ar trebui schimbat în sensul înlocuirii termenului de ”stat naţional” cu ”stat multinaţional”.

”Drepturile secuilor au fost încălcate. Susţin autonomia culturală şi teritorială. Art. 1 din Constituţie ar trebui să prevadă un stat românesc multinaţional”, a declarat diplomatul maghiar.

Oszkar Fuzes spune că ”nu este vorba despre niciun fel de provocare” şi că nu se aşteaptă să fie vreun scandal între cele două ţări. „Cred că nu e vorba de niciun incident diplomatic, am o relaţie foarte bună cu MAE şi vom regla (n.r. – conflictul) în mod normal şi civilizat”, explică diplomatul.

”E vorba numai despre un drept natural al minorităţii secuilor din România care se bucură de simboluri naţionale istorice şi de identitate. Subliniez că e vorba despre identitate. Nu este vorba despre o provocare, o capcănă, e vorba numai despre identitatea naţională a secuimii”, a continuat ambasadorul maghiar.

Despre afirmaţiile şocante ale ambasadorului ungar, ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat că, până la proba contrarie, le va considera "o greşeală", adăugând că, dacă nu va respecta legile diplomaţiei şi pe cele ale statului românesc, mandatul ambasadorului ungar la Bucureşti va înceta.

×
Subiecte în articol: ambasador
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close