Antena 3 CNN Actualitate Alegeri Germania 2021. Social democrații au învins coaliția Angelei Merkel - LIVE TEXT

Alegeri Germania 2021. Social democrații au învins coaliția Angelei Merkel - LIVE TEXT

Alegeri Germania 2021: Cetățenii germani și-au ales membrii celui de-al douăzecilea Bundestag. În urma scrutinului va fi stabilit și noul cancelar. Este finalul unei ere, după ce Angela Merkel a condus Germania timp de 16 ani.

Alegeri Germania 2021. Social democrații au învins coaliția Angelei Merkel - LIVE TEXT
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    Alexandra Ionescu    |    27 Sep 2021   •   08:40

Votul s-a încheiat. 

UPDATE 08:40 Rezultatele preliminare, oferite de publicația germană DWîi arată pe social-democrați, conduși de Olaf Sholz, cu 25,7% din voturi, în timp ce uniunea conservatoare CDU-CSU în frunte cu Armin Laschet a obținut numai 24,1%. Verzii sunt la 14,8%. Celelalte partide se situează în momentul de față astfel: AfD - 10,3%, FDP - 11,5%, Stânga - 4,9%, SSW - 0,1%, altele - 8,6%

UPDATE 23:20 SPD își păstrează poziția de înaintaș. Proiecțiile transmise de DW îi arată pe social-democrați cu 25,9% din voturi, în timp ce CDU se află la 24,3%. Verzii se află departe de cele două mari formațiuni politice, cu 14,5%.

21:15 Crește diferența între SPD și CDU. Potrivit proiecțiilor publicate de DW, cele două partide se află la distanță de un procent: SPD - 25,5%, CDU - 24,5%. Verzii scad la 13,8%. AfD se află acum la 10,9%, FDP are 11,7%, Partidul de Stânga se află la 5%, iar alte partide fac împreună 8,6%

19.00 Exit poll-ul publicat de The Guardian îi arată pe social-democrați (SPD) și pe creștin-democrați (CDU) la egalitate, cu 25%. Verzii au 15%. Exit poll-ul publicat de DW indică un punctaj strâns între CDU și SPD - 24,7% CDU, 24,9% SPD. Potrivit acestui exit poll, Verzii se află la 14,8%.

Sondajele anticipate de-a lungul zilei au sugerat o cursă foarte strânsă între Uniunea Creștin Democrată de centru-dreaptă a Angelei Merkel și social-democrații de centru-stânga. Majoritatea sondajelor i-au arătat pe social-democrații ușor în față, dar în cel puțin unul, creștin-democrații au avut avantaj, transmite The New York Times.

Pentru funcția de cancelar al Germaniei candidează Olaf Scholz (Partidul Social-Democrat), Armin Laschet (Uniunea Creștin-Democrată) și Annalena Baerbock (Verzi).

Olaf Scholz este ministrul de Finanţe al Germaniei, funcţie pe care o ocupă din 2018.

Armin Laschet este un moderat de dreapta ce doreşte revenirea la cheltuieli publice limitate, este în favorea unei tranziţii verzi, dar treptată, în aşa fel încât să nu perturbe economia.

Annalena Baerbock are cifre bune în sondaje, însă a fost acuzată de plagiat, lucru care i-a afectat popularitatea.

Angela Merkel a lansat sâmbătă un apel pentru a-l vota pe conservatorul Armin Laschet, în numele „viitorului” Germaniei, în ultimul său miting din ajunul alegerilor.

"Pentru ca Germania să rămână stabilă, Armin Laschet trebuie să devină cancelar federal", a afirmat ea.

"A şti cine guvernează Germania nu este un lucru fără importanţă. Puteţi să vă imaginaţi un guvern roşu-roşu-verde", le-a spus ea reprezentanţilor CDU şi CSU, adunaţi în cel mai mare oraş din Bavaria.

Cum funcţionează sistemul electoral german

Germania are un sistem de vot complex pentru alegerea Bundestagului.

Bundestagul are oficial 598 de locuri, dar acest număr poate fluctua din cauza sistemului parlamentar. Când germanii merg azi la urne, vor primi două buletine de vot. Odată vor vota un candidat din districtul lor şi odată un partid.

Dintre cele două voturi pe care și le poate exprima fiecare cetățean, al doilea este mai important.

"Erststimme", primul vot, este pentru reprezentantul districtului respectiv în Parlament, iar "Zweitstimme", al doilea vot, - pentru un partid.

Candidații care câștigă cele 299 de circumscripții electorale au garantate mandatele în forul legislativ al țării.

Pentru restul mandatelor - până la 598, cetățenii votează partidul favorit. "Zweitstimme" determină și procentul fiecărui partid în Bundestag. Landurile cu populație mai numeroasă au mai mulți reprezentanți în Bundestag decât landurile mici.

Ce e interesant este că o persoană își poate împărți voturile. Astfel, el poate vota un candidat CDU, dar poate alege Partidul Liberal-Democrat (FDP), pentru a ajuta partenerul tradițional de coaliție al creștin-democraților să intre în Parlament, potrivit Euractiv.

Pentru ca un partid să intre în Bundestag, acesta trebuie să câştige cel puţin 5% din al doilea vot.

votanții germani nu-și aleg în mod direct cancelarul. Șeful Guvernului e ales de Parlament, într-un interval de o lună de la alegeri.

De obicei, partidul care câștigă alegerile reușește destul de repede să formeze o coaliție. Apoi, președintele înaintează Parlamentului propunerea pentru funcția de cancelar a partidului respectiv. Cancelarul e votat prin vot secret.

În Gemania nu există o limită pentru mandatele de cancelar. Până acum, doar Helmut Kohl, cancelarul reunificării, a deținut această funcție mai bine de 16 ani.
 

×
Subiecte în articol: Germania alegeri
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close