Antena 3 CNN Actualitate O nouă alertă alimentară în România. Tradiționala tobă de porc, retrasă de la vânzare din cauza unei bacterii periculoase

O nouă alertă alimentară în România. Tradiționala tobă de porc, retrasă de la vânzare din cauza unei bacterii periculoase

Carrefour România a decis retragerea de la comercializare a tobei de porc "Drag de România", produsă de societatea Marcel SRL, ca urmare a evidenţierii prezenţei bacteriei Listeria monocytogenes. Anunțul a fost făcut joi, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

O nouă alertă alimentară în România. Tradiționala tobă de porc, retrasă de la vânzare din cauza unei bacterii periculoase
Sursa foto: ansvsa.ro
de Georgiana Adam    |    25 Noi 2021   •   21:07

Aceasta este a doua alertă cu același produs, în două săptămâni. Pe 13 noiembrie, Carrefour a mai retras de la comercializare un lot din acest produs.

De această dată, însă, aproximativ 1,5 tone (1.466,367 kg) de tobă de porc produsă de aceeaşi societate – SC Marcel SRL Iaşi, depistată cu listeria, a fost distribuită în zeci de oraşe din România.

"Carrefour România SA retrage de pe piaţă şi recheamă de la consumatori următorul produs cu datele de identificare:
TOBĂ DE PORC DRAG DE ROMÂNIA, Cod EAN: 2955660000000, Lot/DLC: 004091121 / 24.12.2021 , Lot/DLC: 004121121 / 27.12.2021. Se recomandă persoanelor care deţin produse din loturile descrise mai sus să nu le consume ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal", se menţionează în anunţ.

De asemenea, reprezentanții Carrefour România atrag atenția persoanelor care au consumat produsele menţionate mai sus şi care prezintă febră simplă sau însoţită de dureri de cap să consulte medicul şi să raporteze acest consum.

Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum şi cele în vârstă trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor simptome, menționează retailerul.

"Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potenţial gravă, cu un timp de incubaţie de până la opt săptămâni. Pentru informaţii suplimentare, consumatorii pot contacta Carrefour România S.A, la adresa: [email protected]”, se mai arată în anunț.

Mai mult, conform reprezentanților ANSVSA, produsul infestat cu listeria ar fi ajuns şi în Italia, Germania, UK şi Irlanda, informează AGERPRES.

Ce este bacteria Listeria monocytogenes

Potrivit bizbrasov.ro, listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitivă, care cauzează listerioză. Este o bacterie facultativă anaeroba, capabilă să supraviețuiască în prezența sau absența oxigenului. Se poate dezvoltă și reproduce în interiorul celulelor gazdă și este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar  cel mai virulent, cu 20-30% dintre infecțiile cu listerioză alimentară.

Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele măduvei spinării și/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Un risc crescut îl reprezintă femeile însărcinate, nou-născuții, pacienții imunodeprimati sau persoanele cu afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Dacă este contactată în timpul sarcinii, infecția poate cauza avort. Prezența infecției înaintea sau în timpul nașterii poate determina listerioză neonatala.

Perioada de incubație variază între câteva zile și câteva săptămâni. Simptomele sunt dependențe de poartă de intrare: oculară, cutanata, infectă amigdalelor, etc.

Complicațiile listeriozei sunt reprezentate de: septicemie, endocardită sau meningoencefalită. Listerioză poate afecta orice organ, pe cale limfatica sau hematogena.

Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultură, din sânge, lichid amniotic și lichid cefalo-rahidian.

 

 

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close