Antena 3 CNN Actualitate Alertă din cauza reactorului de la Cernobîl. Anunţul de ultimă oră făcut de un specialist român

Alertă din cauza reactorului de la Cernobîl. Anunţul de ultimă oră făcut de un specialist român

Experţii români cer explicaţii oficiale de la omologii uncrainieni, după ce reactorul de la Cernobîl s-ar fi reactivat la 35 de ani de la catastrofă nucleară care a ucis peste 100.000 de oameni. Un specialist din cadrul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, a anunţat, miercuri, în exclusivitate la Antena 3, că momentan "nu ar trebui să existe nicio îngrijorare".

Alertă din cauza reactorului de la Cernobîl. Anunţul de ultimă oră făcut de un specialist român
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    12 Mai 2021   •   16:07

Specialiştii de la noi afirmă că momentan nu există motive de îngrijorare pentru ţara noastră şi că nu este posibil ca o tragedie ca cea din '86 să se repete.

"Pe baza informaţiilor pe care le avem în acest moment, nu ar trebui să existe nicio îngrijorare. Am contactat autorităţile din Ucraina, mai exact, autoritatea omoloagă. Încă nu avem un răspuns oficial până în acest moment. Încercăm să avem un răspuns oficial. Aşa cum se prezintă în acest moment amplasamentul din punct de vedere tehnic, nu există elementele necesare care să ne indice un potenţial eveniment de genul din 1986", a declarat, Petre Min, din cadrul Comisiei pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

Au trecut 35 de ani de la producerea dezastrului de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară din istoria omenirii. Pe 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 al centralei a explodat.

01.23 a fost ora la care reactorul centralei a explodat și a urmat o contaminare radioactivă de proporții.

 Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord.

Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitațiile radioactive cad în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale, notează Wikipedia.

Citiți și: Reactorul explodat de la Cernobîl "s-a trezit". Oamenii de știință avertizează: "Au reînceput reacțiile de fisiune nucleară"
 

×
Subiecte în articol: Cernobîl reactor Petre Min Ucraina
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close