Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila, anunț despre Favipiravir: ”Se poate lua în ambulatoriu doar după evaluare”

Alexandru Rafila, anunț despre Favipiravir: ”Se poate lua în ambulatoriu doar după evaluare”

Alexandru Rafila a transmis că Ministerul Sănătății intenționează să avizeze punerea în vânzarea în farmacii a medicamentului Favipiravir, pentru tratarea COVID-19.

Alexandru Rafila, anunț despre Favipiravir: ”Se poate lua în ambulatoriu doar după evaluare”
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    11 Ian 2022   •   15:52

Ministrul Sănătății spune că medicamentul ar putea fi disponibil în ambulatoriu doar cu condiția unui control prealabil, pentru a se stabili dacă pacientul nu are alte afecțiuni care îl împiedică să urmeze un tratament cu acest medicament.

„Am avut convorbiri cu producătorii MSD și Pfizer în ceea ce privește medicamentele inovative care se dau în ambulatoriu. Ele sunt demonstrate prin studii clinice ca fiind eficiente, iar în farmacii nu putem să punem în vânzare decât medicamente care sunt recomandate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății. 

Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir. Este un medicament antiviral care poate să scurteze cu doua-trei zile durata bolii, dar care nu influențează în niciun fel formele complicate și decesul. Încercăm să găsim o soluție, însă persoanele pot să ia Favipiravir în ambulatoriu numai după ce sunt evaluate, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care afectează inclusiv sarcina, și, ulterior, prin prescripție medicală.

Celălalt medicament care este foarte mult mediatizat, Arbidol, este un medicament pentru care nu există niciun studiu la nivel global. Comisia de boli infecțioase a Ministerului Sănătății nu a putu să recomande.”, a declarat Alexandru Rafila.

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close