Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila, despre restricţiile COVID-19: "Să dăm exemplul personal. Aceasta este abordarea corectă" | Ce spune despre deciziile luate în pandemie de predecesorii săi

Alexandru Rafila, despre restricţiile COVID-19: "Să dăm exemplul personal. Aceasta este abordarea corectă" | Ce spune despre deciziile luate în pandemie de predecesorii săi

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat dacă autorităţile iau în calcul introducerea unor noi restricții COVID-19 şi ce prognoza este analizată pentru începerea şcolilor.

Alexandru Rafila, despre restricţiile COVID-19: "Să dăm exemplul personal. Aceasta este abordarea corectă" | Ce spune despre deciziile luate în pandemie de predecesorii săi
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    02 Aug 2022   •   20:23

Potrivit raportării de marți, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11.696 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu 6.494 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, au fost raportate 38 de decese

„Avem o speranță, bazată și pe cifre că a încetinit creșterea. Sperăm să ducă la o stabilizare a situației”, a declarat Alexandru Rafila, marți seara, la Antena 3.

Întrebat dacă sunt analizate posibile restricții sau dacă are în plan introducerea măștii obligatorii pentru anumite zone, Alexandru Rafila a spus. 

"Eu nu sunt un om ipocrit. Întotdeauna am fost sincer și am fost direct în opinii și vreau să fiu și realist, să înțeleg dacă introduci o restricție, când o introduci, de ce o introduci şi mai ales dacă este aplicabilă.

Dacă produci efectul dorit și dacă consecințele introducerii unor restricții nu sunt dramatice pentru populația dintr-o țară sau pentru o grupă de populație, gândiți-vă la închiderea prelungită a școlilor.

"Nu e o acuză, ci o chestie de asumare"

Eu cred că a fost o dramă pentru copii din această țară, pentru că nu numai că nu au putut să dobândească cunoștințele necesare, dar ei au fost foarte mult afectați emoțional, dezvoltarea lor fizică și psihică a fost afectată și lucrul ăsta o să-l vedem în timp.

Nimeni nu am auzit în să aibă o discuție, măcar o asumare a unor decizii care sigur la momentul acela poate au fost considerate potrivite, dar viața și exemplele din alte țări au demonstrat că n-au fost cele mai bune decizii.

N-am auzit această discuție și asta nu e o scuză. Eu cred că e o chestie de responsabilitate și de asumare și trebuie să fie o chestie naturală atunci când suntem în poziția de a decide pentru viețile concetățenilor noștri.

Școlile din România vor avea program normal din toamnă?

"Este așteptarea noastră ca și autorități de sănătate publică. Sigur, aici lucrăm îndeaproape cu Ministerul Educației, e normal să fie așa.

Este bine că la conducerea Ministerului Educației este un om care a înțeles acest lucru și care nu este dispus să ia măsuri care să pună în pericol, cum vă spuneam, nu numai învățământul, ci și dezvoltarea copiilor.

Mai mult, schimbarea modului de control, dacă vreți, sau de monitorizare a evoluției pandemiei, de la număr de cazuri, zone roșii, , galbene, verzi și așa mai departe.

Monitorizarea strictă a numărului de paturi ocupate, evaluarea capacității sistemului de a oferi asistență medicală a dus la o schimbare radicală inclusiv în acest domeniu.

"Nu, nu avem în analiză vreo măsură restrictivă"

Știți bine că noi am discutat și în valul al cincilea am propus o închiderea un temporară, pentru timp scurt, a unei școli sau a școlilor dintr-o anumită zonă, dintr-un anumit județ, când se depășea 75 % din numărul de paturi alocate.

Ori acum avem, de exemplu, 15-17 % suntem departe de un astfel de scenariu și nici atunci nu am ajuns în scenariul acesta care să facă necesară închidere a școlilor.

Ori la începutul pandemiei, când s-a luat acea decizie nefericită, erau 30 de cazuri pe zi în toată țara și am stat cu școlile închise câteva luni Nu, nu avem analiza vreo măsură restrictivă.

Alexandru Rafila, apel la populaţie

Am recomandat cu tărie, așa cum a făcut-o, am văzut anterior și colegi de-ai mei, medici de familie, utilizarea măștii în interior și mijloacele de transport în comun.

Mijloacele de transport în comun sunt poate principalul loc unde se transmite această boală. 

Cred că obligativitatea măștii, mai ales în acest sezon deosebit de cald, este dificil de implementat și oamenii, chiar dacă ar purta mască, ar purta-o incorect. Cred că e mai degrabă utilă o recomandare și o exemplificare personală.

Să dăm exemplu personal că atunci când suntem în spații interioare aglomerate sau mijloace transport, utilizăm masca și atunci mulți dintre concetățenii noștri se vor conforma.

Chiar am văzut oameni care au fost poate reticenți în trecut în ceea ce privește utilizarea măștii și au spus: de data aceasta voi folosi masca pentru că nu este obligație, este o recomandare și îmi dau seama că este o barieră împotriva transmiterii bolii.

E o atitudine corectă și care cred că dacă este replicată de un număr  cât mai mare de oameni, cred că are și un efect categoric benefic", a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila Ministrul Sanatatii
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close