Antena 3 CNN Actualitate Alimente care te scapa de ficatul gras | Lygia Alexandrescu: "Aceste fructe pot ajuta la scăderea gradului de inflamaţie"

Alimente care te scapa de ficatul gras | Lygia Alexandrescu: "Aceste fructe pot ajuta la scăderea gradului de inflamaţie"

Organismul nostru stocheaza grăsime pentru energie in diferite zone, inclusiv în ficat. Depozitul exesiv de grăsime la nivelu ficatului defineste ficatul gras. Modificările dietetice sunt tratamentul de primă linie pentru această suferinta

Alimente care te scapa de ficatul gras | Lygia Alexandrescu: "Aceste fructe pot ajuta la scăderea gradului de inflamaţie"
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Aug 2022   •   16:14

Ficatul indeplineste zeci de functii printre care: de digerare a grasimilor, de asigurare a rezervelor de nutrienti, de filtrare a toxinelor si a reziduurilor din sange, de sintetizare a unor tipuri de proteine, etc. Alimentatia si modul de viata sunt cei mai importanti factori care influenteaza functionalitatea ficatului. Iata cateva elemente care alcatuiesc dieta ce favorizeaza eliminarea grasimii depuse pe ficat.

1. Cruditatile – fructele si legumele proaspete, in special cele cu pigment inchis (verzi, portocalii, galbene, rosii) trebuie sa reprezinte 30-40% din ratia totala alimentara deoarece sunt bogate in enzime, vitamina C, substante antibiotice naturale si fitonutrienti anticancerigeni; iar pentru detoxifierea ficatului sunt esentiale.

2. Grasimile bune - Pentru persoanele care sufera de ficatul gras, se recomanda inlocuirea laptelui de vaca sau capra cu cel de orez sau migdale. Grasimile nu trebuie excluse insa, trebuie consumate cele nesaturate continute in: peste, avocado, nuci proaspete, ulei de masline sau de struguri presat la rece, seminte neprajite si nesarate de floarea soarelui, dovleac, susan si in.

3. Cat mai natural – indulcitorii artificiali, adaosurile de substante care imbogatesc gustul, coloranti, stabilizatorii trebuie exclusi din dieta, in special in cazul persoanelor cu ficat gras.

4. Diversitate de proteine – acesti nutrienti pot proveni atat din surse animale, cat si vegetale: carne de pasare (fara piele), peste, dar si cereale integrale, nuci, seminte sau legume cu bob. Vegetarianismul strict nu dauneaza functiei hepatice, insa este necesara suplimentarea cu vitamina B12.

5. Alimentele –medicament

- Varza/Broccoli - isotiocianatii din aceste legume crucifere stimuleaza functiile ficatului si-l ajuta sa descompuna pesticidele si alte substante carcinogene.

- Morcovi, sfecla rosie si dovleacul - Alfa si beta carotenii continuti de aceste legume si fructe portocalii joaca un rol foarte important in prevenirea aparitiei afectiunilor la nivelul esofagului si stomacului.

- Citrice, mere, tomate - diversii compusi flavonoizi, care se gasesc in aceste fructe si legume, joaca de asemenea un rol important de antioxidanti necesari ficatului.

- Usturoiul si ceapa - aceasta categorie de legume este bogata in alilsulfide, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale ridicate, au actiune antibiotica si previn unele forme de cancer ale tractului digestiv.

- Grapefruitul roz, ardeii rosii, strugurii rosii si afinele - antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la scaderea gradului de inflamatie la nivelul ficatului.

6. Hidratarea corespunzatoare – lichidele hidratante sunt apa, ceaiul (verde, de plante), sucul proaspat de legume sau fructe si acestea ajuta rinichii sa elimine toxinele pe care le-a indepartat ficatul.

×
Subiecte în articol: dieta săptămânii
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close