Antena 3 CNN Actualitate Am mai rămas doar 19 milioane de români în ţară. Recensământul populaţiei are efecte surprinzătoare

Am mai rămas doar 19 milioane de români în ţară. Recensământul populaţiei are efecte surprinzătoare

Am mai rămas doar 19 milioane de români în ţară. Recensământul populaţiei are efecte surprinzătoare
Sursa foto: Foto: egoinvenio.wordpress.com
04 Feb 2012   •   22:20

Recensământul populaţiei are efecte surprinzătoare. Pentru că am mai rămas doar 19 milioane, se modifică drastic situaţia economică a ţării. Teoretic suntem mai bogaţi. Optimismul scade rapid dacă realizăm că rata şomajului creşte, iar numărul celor care muncesc şi plătesc taxe la stat este mai mic.

Scăderea numărului de locuitori ne arată, teoretic, o creştere a nivelului de trai. PIB-ul României a crescut în ultimii 20 de ani, ajungând la 6.700 de euro pe cap de locuitor în 2011. În schimb avem o rată a şomajului mai mare. În prezent sunt înregistraţi peste 700 de mii de şomeri la AJOFM, care, raportaţi la un număr mai mic de persoane care muncesc, fac să se dubleze, practic, rata şomajului. Va scădea însă numărul parlamentarilor. Actuala legislaţie prevede ca un senator să reprezinte 160.000 de locuitori, iar un deputat, 70.000 de locuitori. Prin urmare, la cele 19 milioane de locuitori vom avea de ales cu aproape 40 de parlamentari mai puţin decât în prezent. Se va reduce şi numărul eurodeputaţilor. La următoarele alegeri putem pierde 3 dintre ei.

Odată cu diminuarea populaţiei pierdem şi din fondurile europene destinate României. Rezultatele recensământului scot la iveală şi o datorie publică mai mare pe cap de locuitor. Dacă Traian Băsescu se lăuda cu cea mai mică datorie din Uniunea Europeană, de 4.570 de euro pe cap de locuitor, noua statistică raportată la 19 milioane de locuitori face ca aceasta să crească la peste 5000 de euro pe cap de locuitor.

 


×
Subiecte în articol: rata somajului taxe
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close