Antena 3 CNN Actualitate Cum să scazi rata cu câteva sute de lei pe lună. Amânarea ratelor nu poate fi aplicată

Cum să scazi rata cu câteva sute de lei pe lună. Amânarea ratelor nu poate fi aplicată

Chiar dacă a fost aprobată de Guvern şi trebuia să intre în vigoare la începutul lunii, amânarea ratelor nu poate fi aplicată pentru că nu există norme de aplicare, atrag atenţia analiştii economici. ROBOR le-a sărăcit conturilor românilor după ce s-au trezit că unele rate au crescut cu câteva sute de lei sau chiar o mie de lei mai mult pe lună.

Cum să scazi rata cu câteva sute de lei pe lună. Amânarea ratelor nu poate fi aplicată
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    11 Iul 2022   •   11:14

ROBOR la 3 luni a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. Chiar și în acest caz, experții susțin că amânarea ratelor nu este o soluție bună.  

”Este o măsură care ar fi trebuit să fie operațională chiar de acum, pentru că sunt greutăți mari, dar trebuie să atragem atenția că este o măsură de criză, o măsură care are și părți bune și părți rele, iar cei care vor să o utilizeze trebuie să fie foarte atenți. Și asta deoarece, atunci când se vor relua plățile după această amânare, rata va fi mărită. Pentru că este dobândă la dobândă. 

Asta înseamnă că cei care apelează la o astfel de măsură trebuie să fie siguri sau să aibă o certitudine cât de cât reală că atunci când vor începe să plătească vor avea o situație economică stabilă. Pentru că acum se amână, dă o gură de oxigen celor care se sufocă, nu mai pot plăti facturile, ajung în stare de insolvență, chiar de faliment, faliment personal pentru anumite persoane și atunci sigur că este o măsură care îi ajută în această perioadă. Scapă de o grijă pe o anumită perioadă de câteva luni. Însă atunci când se reia plata, trebuie să fie conștienți că vor plăti mai mult. 

Cum se poate reduce rata cu câteva sute de lei 

Ce poți să faci pentru a reduce rata este foarte complicat. Poate să treci de la ROBOR, dacă este posibil, pe indicatorul de referință (la IRCC, n.red.). Dar să știți că și el are o dinamică de creștere. Nu știu dacă va crește în același ritm cu ROBOR-ul dar sigur va crește, pentru că este legat de întreg mecanismul de dobânzi. Deci acolo este sigur că se va plăti mai mult dar, oricum mai puțin decât cei care au creditul pe ROBOR. Alte soluție eu nu văd!”, a explicat Mircea Coșea, analist economic, la Antena 3.  

Nu apelați la credite! 

”Sfatul pe care îl dau, dacă cineva vrea să țină seama de el, este ca pe o anumită perioadă să nu apeleze lumea la credite pentru că lipsa aceasta de predictibilitate, de viziune pe viitoarele luni, sau poate chiar pe viitorii ani, fac ca o îndatorare să fie din ce în ce mai periculoasă. Pentru că nu mai există nici siguranța locului de muncă, nici siguranța afacerii pe care o ai, nu mai există nici garanția unei politici monetare rezonabile pentru că și băncile la rândul lor sunt obligate să ridice dobânzile în condițiile în care piața bancară se află în dificultate. Deci toate lucrurile merg într-o direcție negativă, cel puțin deocamdată și nepredictibilă. 

Iar pericolele sunt mari, pentru că în momentul în care nu reușești să faci față cheltuielilor și dobânzilor îți poți pierde anumite bunuri. Se vorbește de mult timp de pericolul pierderii apartamentului, pentru că asta este averea cea mai de preț a românilor. Dar deocamdată lucrurile astea nu sunt vizibile, dar dacă lucrurile degenerează, băncile intră în dificultăți pentru că creditele neperformante, adică acelea care nu pot fi rambursate la termen, vor fi din ce în ce mai mari, se poate ajunge și în situația aceasta”, a mai explicat Mircea Coșea. 

×
Subiecte în articol: rate IRCC robor
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close