Antena 3 CNN Actualitate Ameninţări cu greva, la metrou: De Paşte, circulaţia ar putea fi întreruptă

Ameninţări cu greva, la metrou: De Paşte, circulaţia ar putea fi întreruptă

Ameninţări cu greva, la metrou: De Paşte, circulaţia ar putea fi întreruptă
Sursa foto: Metrou
26 Mar 2009   •   12:31

Personalul care asigură mentenanţa trenurilor de metrou ameninţă cu greva generală. Membrii Sindicatului Liber Metrou acuză firma Alstom că nu vrea să încheie contractul colectiv de muncă şi nici să majoreze salariile cu 23%, deşi acest drept a fost câştigat de sindicalişti.

În plus, compania ar câştiga de cinci ori mai mult pentru serviciile prestate, decât ar fi normal.

Lucrătorii sunt decişi să nu mai facă revizia trenurilor din subteran, dacă nu li se vor îndeplini cererile. De Paşte, metroul ar putea să nu circule, atrage atenţia liderul Sindicatului Liber Metrou.

Angajaţii de la metrou ar putea intra în grevă după ce contracele colective de muncă vor expira, lucru care urmează să se întâmple curând.

Muncitorii au avut şase runde de negocieri cu reprezentanţii companiei franceze Alstom, toate încheiate fără niciun rezultat. Francezii nu au acceptat încheierea contractului colectiv de muncă şi nici mărirea de salariu de 23%, cerută de sindicalişti.

Directorul general de la Alstom Transport este de părere că ameninţarea cu greva este prematură, pentru că negocierile pe contractul colectiv de muncă nu s-au încheiat. Compania a oferit şi o creştere salarială de 10%, mai mare decât media pe ţară, însă sindicaliştii au refuzat-o.

Reprezentanţii muncitorilor au cerut Ministerului Transporturilor să analizeze contractul cu Alstom, care ar câştiga între 50 şi 60 milioane de euro pe an, pentru o activitate pentru care ar trebui plătiţi maximum 10 milioane. Suma vehiculată de liderului sindical este infirmată, însă, de reprezentantul Alstom.

Directorul Alstom Transport atrage atenţia că legea prevede ca greviştii să asigure o treime din serviciile esenţiale transportului, chiar şi pe timp de grevă generală.

Antena 3

×
Subiecte în articol: metrou grevă negocieri
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close