Antena 3 CNN Actualitate Amenzi uriașe pentru cei care modifică drapelul României. Președintele Iohannis a promulgat legea

Amenzi uriașe pentru cei care modifică drapelul României. Președintele Iohannis a promulgat legea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care prevede sancțiuni pentru adăugarea de inscripții și simboluri, altele decât cele autorizate prin lege, pe drapelul României.

Amenzi uriașe pentru cei care modifică drapelul României. Președintele Iohannis a promulgat legea
Sursa foto: hepta / Mediafax Foto / Dani Amariei
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Ian 2024   •   13:01

Actul normativ modifică articolul 20 din Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile şi instituțiile publice.

Potrivit textului promulgat, constituie contravenție fapta constând în încălcarea interdicției de a adăuga pe drapelul României alte inscripții și simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.

"Cetățenii sunt datori să manifeste respect față de drapelul şi imnul național al României și să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora.

Încălcarea interdicției (...) constituie contravenție şi se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenții constatatori din cadrul Poliției Române și ai Jandarmeriei Române, cu respectarea dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare", prevede actul normativ.

Potrivit expunerii de motive, "pângărirea drapelului României, ca simbol național, prin atașarea de însemne peste culorile naționale constituie o abatere gravă de la ordinea publică și trebuie sancționată proporțional, cu amendă în cuantum ridicat, pentru a descuraja astfel de fapte antinaționale". 
 

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close