Antena 3 CNN Actualitate ANAF a impozitat ILEGAL jurnaliştii şi artiştii. Vezi motivarea Curţii de Apel Bucureşti

ANAF a impozitat ILEGAL jurnaliştii şi artiştii. Vezi motivarea Curţii de Apel Bucureşti

ANAF a impozitat ILEGAL jurnaliştii şi artiştii. Vezi motivarea Curţii de Apel Bucureşti
29 Oct 2012   •   15:04
Lumeajustitiei.ro a prezentat la finalul săptămânii trecute, în premieră, motivarea sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, care a decis, în primăvara anului 2012, anularea Normelor metodologice pct. 3 alin (71) la art, 127 din Codul Fiscal, aprobate prin HG. nr.44/2004, prin care fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar a impus plata retroactivă a TVA pentru jurnaliştii şi artiştii care au avut venituri din drepturi de autor.

Conform LuJu.ro, în motivarea sentinţei civile nr. 3277, din data de 16.05.2011, din dosarul nr. 9092/2011, având ca obiect anularea actului administrativ, judecătoarea Curţii de Apel Bucureşti Corina Podaru a constatat că "vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale reclamanţilor şi intervenienţilor este evidentă în opinia Curţii, întrucât potrivit art.127 din Codul Fiscal (...) aceştia nu ar putea fi consideraţi automat plătitori de TVA în virtutea faptului că desfăşoară o activitate care presupune obţinerea de venituri din drepturi de autor ci numai în măsura în care activitatea ar fi desfăşurată de o manieră independentă".

"Din analiza textul legal citat (n.red. - art. 127 din Codul Fiscal), Curtea retine ca una dintre conditiile care trebuie indeplinite in mod obligatoriu pentru ca o persoana sa devina impozabila in scopuri de TVA este aceea de a desfasura o activitate in mod independent, cu precizarea ca legiuitorul nu face distinctia in functie de natura activitatii desfasurate, acest criteriu fiind aplicabil in cazul oricarui tip de activitate care nu poate fi calificate, in concret, ca fiind desfasurata de o maniera dependenta sau independenta. Prin urmare, (...) Curtea constata ca, reclamantii si intervenientii care, asa cum rezulta din contractele depuse la dosarul cauzei, obtin venituri din valorificarea drepturilor de autor, sunt considerati persoane impozabile in scopuri de TVA numai in masura in care activitatea este desfasurata de o maniera independenta, criteriile prevazute de art. 127 alin. (1) si (3) din Codul Fiscal fiind aplicabile si in ceea ce priveste cesiunea de drepturi de autor in conditiile in care legiuitorul nu a exclus in mod expres acest tip de activitate din sfera de aplicare a articolului de lege mentionat si tinand cont de faptul ca, in principiu, nu este exclusa posibilitatea ca cesiunea de drepturi de autor sa fie fundamentata pe un raport juridic care presupune o relatie de dependenta similara relatiei angajat-angajator, izvorata dintr-un raport de munca. (...)

Un prim aspect consta intr-o contradictie evidenta din punct de vedere formal si anume, aceea ca, desi legiuitorul a prevazut in mod expres si neechivoc faptul ca definitiile de la art. 7 din Codul fiscal nu se aplica Titlului VI – titlu care reglementeaza taxa pe valoarea adaugata, prin norma metodologica de aplicare a art.127 din cadrul Titlului VI, referitor la TVA, se face trimiterea tocmai la definitiile din a caror sfera de aplicare legiuitorul a exclus reglementarile privind TVA. (...)

In ceea ce priveste vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale reclamantilor si intervenientilor, aceasta este evidenta in opinia Curtii, intrucat potrivit art. 127 din Codul fiscal care transpune fidel prevederile art.9 si art.10 din Directiva 2006/112/CE, acestia nu ar putea fi considerati automat platitori de TVA in virtutea faptului ca isi desfasoara o activitate care presupune obtinerea de venituri din drepturi de autor ci numai in masura in care activitatea ar fi desfasurata de o maniera independenta. Din aceste considerente, Curtea va admite in parte actiunea si cererile de interventie accesorie si, pe cale de consecinta, va dispune anularea prevederilor de la pct. 3 alin. (71) din Normele metodologice de aplicare a art.127 din Codul fiscal, aprobate prin HG nr.44/2004"
, se arată în motivarea Curţii.


În acelaşi timp, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Guvernul României la plata, "către fiecare dintre reclamanţi şi intervenienţi a sumei de 700 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată, proporţional cu pretenţiile admise".

La scurt timp după emiterea motivării, ANAF a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva deciziei CAB, urmând ca judecata să aibă loc peste un an şi jumătate, mai precis pe 1.04.2014.

Anul trecut, mai mulţi jurnalişti şi artişti au dat statul în judecată, într-un proces colectiv împotriva deciziei Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de a declanşa procedurile de inspecţie fiscală pentru a percepe, retroactiv, TVA pe veniturile încasate. Din partea autorităţilor, în proces sunt implicate Guvernul, Ministerul Finanţelor şi ANAF.

Citiţi articolul integral pe LuJu.ro.


×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close