Antena 3 CNN Actualitate Andronescu: Voi respecta decizia CNE cu privire la doctoratul lui Ponta. Nimeni nu e mai presus de lege

Andronescu: Voi respecta decizia CNE cu privire la doctoratul lui Ponta. Nimeni nu e mai presus de lege

Andronescu: Voi respecta decizia CNE cu privire la doctoratul lui Ponta. Nimeni nu e mai presus de lege
Sursa foto: Foto: Mediafax
20 Iul 2012   •   18:07

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat vineri că, în privinţa tezei de doctorat a lui Victor Ponta, va respecta decizia Consiliului Naţional de Etică (CNE) - singurul for competent să se pronunţe în caz, conform legii "făcute de Funeriu", şi nu de ea, informează Mediafax.

"Asta spune legea şi nimeni nu e mai presus de lege. Iar legea e făcută de Daniel Funeriu, nu de mine", a spus ministrul, care a lăsat să se înţeleagă faptul că, dată fiind decizia CNE, nu se pune problema ca Ministerul Educaţiei să aprobe o eventuală solicitare de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.
   
Ministrul Educaţiei a mărturisit, în acelaşi context, că nici măcar nu a citit raportul în urma căruia CNE a hotărât că Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctorat.

"Ieri (joi - n.r.), am participat timp de opt ore la dezbateri cu directorii liceelor tehnologice, pentru că îmi doresc cu adevărat să fac ceva în acest mandat", a mai spus Andronescu.
   
Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), instituţie pe lângă care funcţionează CNE, a precizat anterior că acest for este singura structură instituţională exclusiv competentă să se pronunţe pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduită, în cazul demnitarilor. Cadrul legal invocat de ANCS este OG 28/2011 privind modificarea şi completarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.
   
Rectorul Universităţii din Bucureşti (UB), Mircea Dumitru, a declarat că poate retrage diploma de doctorat a premierului Victor Ponta doar dacă Ministerul Educaţiei îşi dă acordul, întrucât aceasta este conferită în urma unui ordin al ministerului.
   
Comisia de Etică a UB a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".
   
Decizia Comisiei de Etică a UB a fost anunţată vineri, la o zi după ce Consiliul Naţional de Etică a informat că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.
  
Premierul a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) să îi fie analizată în Consiliul Naţional de Etică teza de doctorat susţinută în 2003, după ce revista Nature scria că premierul este acuzat de plagiat, susţinând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă şi indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta Victor Ponta

Prețul gigacaloriei pentru populație a crescut la 1 aprilie 2022

Cât o să ne coste încălzirea pentru un apartament cu două camere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close