Antena 3 CNN Actualitate Angajații care trebuie să dea banii înapoi pentru voucherele de vacanță! Au 60 de zile la dispoziție să facă acest lucru

Angajații care trebuie să dea banii înapoi pentru voucherele de vacanță! Au 60 de zile la dispoziție să facă acest lucru

Românii așteaptă cu sufletul la gură voucherele de vacanță. Puțini sunt însă cei care știu că, în unele cazuri, vor fi obligați să le returneze sau să restituie banii cheltuiți de pe ele.

Angajații care trebuie să dea banii înapoi pentru voucherele de vacanță! Au 60 de zile la dispoziție să facă acest lucru
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Laura Dinu    |    12 Mai 2023   •   04:00

Este vorba despre angajații care au utilizat parțial sau total banii de pe vouchere, și al căror contract încetează dintr-un motiv sau altul. Aceștia vor fi obligați să restituie angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanță necuvenite utilizate

Potrivit legii, voucherele de vacanță se acordă anual şi se emit doar pe suport electronic, în limita sumelor prevăzute în bugetul anual. Valoarea voucherelor de vacanță este de 1.450 de lei pentru un salariat/an. 

Cine beneficiază 

Beneficiază de vouchere de vacanță persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, în unitățile/instituțiile prevăzute la art. 1. 

Voucherele de vacanță se acordă tuturor persoanelor care au sau au avut calitatea de salariat în unitățile/instituțiile prevăzute la art. 1 în anul pentru care se acordă. Valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată, se arată în Ordinul de ministru, citat de lege5.ro.

Beneficiază de vouchere de vacanţă şi personalul încadrat în unităţile/instituţiile prevăzute la art. 1, care se află în situaţiile prevăzute la art. 145 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 

Citește și: Românii care vor primi banii pe vouchere până la data de 31 mai

În cazul în care salariatul al cărui contract individual de muncă/raport de serviciu la data acordării voucherelor de vacanţă este suspendat sau a încetat în cursul anului calendaristic pentru care se acordă vouchere, acesta beneficiază de vouchere de vacanţă numai dacă, în termen de maximum 30 de zile de la data suspendării/încetării contractului individual de muncă/raportului de serviciu, depune la unitate/instituţie o cerere în acest sens, precum şi dovada achitării impozitului aferent prin virament bancar în contul unităţii/instituţiei.

Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază în cursul anului de bilete de odihnă, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare. 

Pentru personalul angajat cu contract individual de muncă cu timp parţial, voucherele de vacanţă se acordă proporţional cu durata timpului de muncă, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru. 

Cerere scrisă în cazul celor care nu vor să beneficieze de vouchere de vacanță

Beneficiarii care nu doresc să primească vouchere de vacanţă, anual, depun o solicitare scrisă în acest sens la unitatea/instituţia angajatoare, astfel: 

a) pentru anul 2023, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentului regulament în Monitorul Oficial al României, Partea I; 

b) pentru anii 2024-2026, până la data de 31 martie a fiecărui an. 

În ce condiții se poate utiliza 

Beneficiarul poate utiliza voucherele de vacanţă pe suport electronic pe baza actului de identitate, numai pentru achiziţionarea de servicii turistice de la unităţile afiliate. 

Voucherul de vacanţă are perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului. 

Angajatorii sunt obligați să înştiinţeze beneficiarii cu privire la data alimentării suportului electronic şi valoarea voucherelor de vacanţă transferate pe acesta.

În ce condiții trebuie returnat 

La primirea voucherelor de vacanţă, personalul beneficiar semnează o declaraţie pe propria răspundere privind restituirea voucherelor de vacanţă rămase neutilizate la data încheierii perioadei de valabilitate a acestora şi/sau a sumelor necuvenite la data încetării contractului individual de muncă/raportului de serviciu. 

La sfârşitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanţă sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligaţia de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unităţii emitente. 

În cazul în care beneficiarul a utilizat în totalitate sau în parte voucherele de vacanţă alimentate electronic, iar ulterior intervine o cauză de restituire, acesta va restitui angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanţă necuvenite utilizate, în termen de 60 de zile de la producerea cauzei care determină restituirea. 

×
Subiecte în articol: vouchere vacanta
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close