Antena 3 CNN Actualitate ANPC: Puşti şi pistoale cu bile, printre jucăriile periculoase retrase de la vânzare

ANPC: Puşti şi pistoale cu bile, printre jucăriile periculoase retrase de la vânzare

ANPC: Puşti şi pistoale cu bile, printre jucăriile periculoase retrase de la vânzare
19 Dec 2008   •   14:54

La începutul lunii decembrie Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancţionat jucăriile pentru copii, care urmează să fie cumpărate în perioada sărbătorilor de iarnă, cărora le-a verificat prezenţa avertismentelor de vârstă şi a instrucţiunilor de asamblare, potrivit unui comunicat remis de ANPC către Antena3.ro.
Astfel, au fost verificaţi 755 de operatori economici şi 480.644 de jucării, în valoare de 6,305 milioane lei. Pentru deficienţele constatate, inspectorii ANPC au aplicat 500 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.273.600 lei şi au oprit temporar de la comercializare 52.483 de jucării şi definitiv 303 de jucării, pentru că erau considerate periculoase.
Principala abatere, la nivel naţional, este informarea insuficientă a consumatorilor prin intermediul etichetei, referitoare la marcarea denumirii şi a sediului producătorului la 226 de operatori economici. De asemenea, la jucăriile mici sau la cele formate din părţi componente mici s-a verificat dacă informaţiile menţionate anterior sunt aplicate în mod vizibil, lizibil şi durabil pe ambalaj, pe o etichetă sau pe o foaie volantă care însoţeşte produsul. Atunci când aceste precizări nu sunt aplicate pe jucărie, consumatorul trebuie să fie atenţionat în vederea păstrării lor.
S-a mai constatat lipsa oricărui marcaj de conformitate sau aplicarea concomitentă a marcajelor CE şi CS la 30 de operatori economici. De exemplu, în judeţul Galaţi, un operator economic comercializa setul de jucării Ť raţă de cauciuc ť, având inscriptionat un marcaj CCCS, care contravine prevederilor legale, iar un alt operator economic comercializa mini-calculatoare Panausion Computer şi jucării de plastic care aveau aplicate atât marcajul CE cât şi cel CS, încălcându-se astfel prevederile privind asigurarea securităţii utilizatorilor de jucării.
Inspectorii Autorităţii au constatat şi abateri în ceea ce priveşte indicaţiile de montare, asamblare şi utilizare, precum şi a avertismentelor privind potenţialele pericole la folosire, la 343 de operatori economici. Lipsa tuturor acestor indicaţii poate duce la folosirea incorectă a jocurilor şi jucăriilor, urmarea fiind punerea în pericol a celor mici, beneficiarii acestora.
Roboţi, dinozauri şi jocuri magnetice fără instrucţiuni
In Baia Mare, un operator economic comercializa leagăne pentru copii neînsoţite de instrucţiuni de utilizare, care să atragă atenţia asupra necesităţii verificării şi întreţinerii periodice a acestora precum şi de avertismentele specifice acestui tip de produse.
La Satu Mare se comercializau jucării, cum ar fi roboţi, dinozauri, display portabil, maşinuţe, păpuşi, laptop şi telefon cu baterie, fără a fi însoţite de instrucţiuni de utilizare şi avertismente traduse în limba romănă.
In judeţul Iaşi se comercializau jocuri magnetice ?Să modelăm faţă de clovn? şi ?Măşti de carnaval?, dar care nu erau însoţite de avertismente de securitate prevăzute în Ordinul preşedintelui ANPC, privind adoptarea măsurilor prin care se asigura că jucăriile magnetice puse pe piaţă sau puse la dispoziţie pe piaţă includ avertisment asupra riscurilor pe care acestea le prezintă pentru sănătate şi siguranţă: ?Atenţie! Această jucărie conţine magneţi sau componente magnetice. Magneţii care se lipesc unul de celălalt sau se ataşează de un obiect metalic, în interiorul corpului uman pot provoca accidente grave sau mortale. Cereţi imediat asistenţă medicală în cazul în care magneţii sunt înghiţiţi sau inhalaţi? sau de un text echivalent cu cel de mai sus, prezentat în mod clar, vizibil şi lizibil, în limba română.
Puşti, pistoale şi jucării cu puf
De asemenea, s-au constatat abateri privind documentaţia la 3 operatori economici.Trebuie spus că producătorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau importatorul are obligaţia ca, înainte de introducerea pe piaţă a jucăriei, să întocmească şi să deţină documentele ce atestă conformitatea cu cerinţele esenţiale de securitate: documentaţia tehnică cu privire la proiectare, producţie şi funcţionare; adresele spaţiilor de producţie sau de depozitare; rapoarte de încercări, certificatul de examinare CE de tip a modelului, emis de un organism notificat.
Un caz aparte, după cum mai arată comunicatul de la ANPC, îl reprezintă jucăriile considerate periculoase, respectiv cele care nu respectă cerinţele esenţiale de securitate ale utilizatorilor de jucării. Inspectorii au descoperit 7 operatori economici care comercializau astfel de produse.
In Bucureşti se comercializau puşti şi pistoale cu bile, jucării periculoase din cauza energiei cinetice mari dezvoltate la propulsarea bilelor, acestea putând vătăma utilizatorul sau pe cei din jurul lui; jucăriile au fost retrase definitiv de la comercializare şi distruse.
In judeţul Bihor se comercializau jucării potenţial periculoase, părul sau puful acestora smulgându-se cu uşurinţă, existând pericolul de ingerare accidentală şi sufocare, jucării care au fost oprite definitiv de la comercializare.
ANPC sfătuieşte consumatorii să citească cu atenţie eticheta pentru a se asigura că jocul sau jucăria corespund vârstei copilului şi să acorde atenţie deosebită avertismentelor de vârstă care anunţă că jucăria nu poate fi folosită de copiii sub 36 de luni. De asemenea, clienţilor li se mai recomandă de către inspectorii ANPC să consulte instrucţiunile de folosire şi asamblare a jucăriei, să evite jucăriile cu proiectile sau pe cele deosebit de zgomotoase şi să se asigure că jucăriile nu au muchii şi vârfuri ascuţite sau părţi detaşabile care pot fi uşor de înghiţit de copiii mici.
Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ANPC jucarii pistoale pusti paula safta
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close