Antena 3 CNN Actualitate Apã distribuitã cu cisterna la Gãeşti, dupã ce apa din reţeaua de alimentare a fost contaminatã

Apã distribuitã cu cisterna la Gãeşti, dupã ce apa din reţeaua de alimentare a fost contaminatã

Apã distribuitã cu cisterna la Gãeşti, dupã ce apa din reţeaua de alimentare a fost contaminatã
Sursa foto: foto: incomod-media.ro
13 Mar 2015   •   14:11

Localnicii din oraşul dâmboviţean Găeşti primesc apă potabilă distribuită cu cisterna de jandarmi, după ce apa furnizată în sistem centralizat de Compania de Apă Târgovişte a fost contaminată, cel mai probabil cu detergent, în urma unor lucrări de reabilitare a reţelei de distribuţie.

Oamenii sunt sfătuiţi să nu folosească apa furnizată prin sitemul centralizat. Pe lângă jandarmi, echipe de la Crucea Roşie împart sticle de apă plată locuitorilor din Găeşti.

Problemele privind calitatea apei în oraşul Găeşti au apărut în 9 martie, însă autorităţile din domeniul sănătăţii publice au fost anunţate abia joi despre aceste probleme. Potrivit unui comunicat al Companiei de Apă Târgovişte, în 10 martie dispeceratul companiei a primit o sesizare de la un localnic din Găeşti care reclama că la robinet curge apă cu spumă. La Găeşti se lucrează la reabilitarea şi extinderea reţelei de apă, iar în 9 martie pe reţea s-a produs o avarie provocată de o firmă care desfăşoară lucrări în zonă. Sunt suspiciuni că responsabil de acest fenomen de spumare este un agent economic din zonă, care produce detergent pentru gresie, faianţă şi pardoseli. Poluarea a fost posibilă din vina exclusivă a acestui agent economic, prin trecerea necontrolată a detergentului în reţeaua de apă prin intermediul unui furtun cuplat la reţeaua de apă şi lăsat liber în vasul de detergent.

La scăderea presiunii în reţea din cauza avariei, detergentul s-a descărcat în reţeaua de distribuţie a apei potabile fără ca agentul economic să ne sesizeze acest lucru când a observat pierderea de detergent. S-au prelevat probe de apă potabilă de la zece consumatori.

Un număr de 49 dintre persoanele care s-au îmbolnăvit s-au constituit părţi civile în dosar, cerând Companiei de Apă despăgubiri în valoare totală de 261.100 de lei. În 9 martie 2015, poliţiştii din Dâmboviţa au propus trimiterea în judecată a cinci angajaţi ai Companiei de Apă Târgovişte, între care doi directori, care au fost cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu după ce, în martie anul trecut, zeci de persoane din Aninoasa s-au îmbolnăvit după ce au băut apă de la robinet.

×
Subiecte în articol: poluare
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close