Antena 3 CNN Actualitate AREI: "Derogările trebuie date exclusiv în situaţiile unde beneficiarul autorizaţiei nu este culpabil" | Dezbateri la Codul Urbanismului şi Construcţiilor

AREI: "Derogările trebuie date exclusiv în situaţiile unde beneficiarul autorizaţiei nu este culpabil" | Dezbateri la Codul Urbanismului şi Construcţiilor

În cadrul dezbaterilor pe Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcțiilor, Asociaţia Investitorilor în Real Estate din România (AREI) a discutat şi despre derogările care trebuie date exclusiv în situaţiile unde beneficiarul autorizaţiei nu este culpabil şi unde edificarea s-a realizat în temeiul şi respectând prevederile.

AREI: "Derogările trebuie date exclusiv în situaţiile unde beneficiarul autorizaţiei nu este culpabil" | Dezbateri la Codul Urbanismului şi Construcţiilor
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    23 Noi 2023   •   10:29

Asociația Investitorilor în Real Estate din România (AREI) a arătat că miza derogărilor o reprezintă siguranţa publică.

"Construcțiile făcute fără autorizație de construire sunt ilegale, trebuie desființate și nu pot intra în legalitate. Problema este că, în practică, există cazuri când o autorizație de construire a fost anulată, exclusiv din vina emitentului (autoritatea locală), iar beneficiarul este păgubit și nu poate intra în legalitate, deși a îndeplinit toate imperativele prevăzute de lege.

Confuzia voită din actualul text amestecă pe constructorii de bună credință, care au edificat în baza legii și a documentelor legale, cu cei care nu au respectat autorizația, interzicându-le tuturor să intre în legalitate, deși spețele sunt complet diferite. Un exemplu din practică: o familie vrea să își ridice o casă, obține certificat de urbanism, apoi completează dosarul pentru eliberarea autorizației de construire, pe care o primește de la primărie.

După ce cheltuiește și termină clădirea, respectând integral toate prevederile autorizației, se constată că 10mp din terenul pe care și-a ridicat casa, se află în raza de 100 de metri din jurul unui monument. Așadar, din neglijența unui funcționar, pentru autorizație nu i s-a cerut avizul de la Ministerul Culturii, ceea ce duce la anularea autorizației, din motive care nu țin de actul de voință sau de buna credință a beneficiarului.

Citeşte şi: AREI, dezbateri pe Codul Urbanismului şi Construcţiilor: "Această lipsă de predictibilitate va continua să afecteze enorm industriile"

Soluția este ca pentru acest gen de situații, unde nu s-au comis ilegalități, este posibilitatea de a intra în legalitate, în schimbul unei taxe suplimentare, care să reflecte proporțional lipsa de vină a solicitantului.

Riscurile formei actuale: Dincolo de latura morală, a dreptății, păgubitul va acționa în judecată autoritatea emitentă a autorizației, pentru despăgubiri, iar după ani de procese, va primi sume uriașe, din banii publici aflați în bugetul local.

False teme de discurs: vom ajunge ca în Turcia. În realitate, nimeni nu propune legalizarea clădirilor ridicate fără acte, ci dimpotrivă! Edificările fără autorizație trebuie desființate! Intrarea în legalitate trebuie făcută doar pentru cele care au respectat toate normele de siguranță, conform autorizației de construire, dar pentru care nu se poate face recepția, exclusiv din vina administrației locale, care ar vrea să pedepsească beneficiarul pentru propria incompetență", este părerea AREI cu privire la modificarea articolelor 262 şi 295 aln. 6 şi 7 din Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcțiilor.

×
Subiecte în articol: AREI Codul Construcțiilor
Parteneri
Hidroelectrica crește prețurile la energia electrică, pentru anumiți consumatori
x close