Antena 3 CNN Actualitate Asociaţia Romano ButiQ îşi exprimă îngrijorarea faţă de răspândirea atitudinilor extremiste în Europa

Asociaţia Romano ButiQ îşi exprimă îngrijorarea faţă de răspândirea atitudinilor extremiste în Europa

Asociaţia Romano ButiQ îşi exprimă îngrijorarea faţă de răspândirea atitudinilor extremiste în Europa
27 Mai 2014   •   15:05
Asociaţia Romano ButiQ îşi exprimă îngrijorarea faţă de răspândirea atitudinilor extremiste în Europa prin ascensiunea formaţiunilor de extremă dreapta, demonstrată în urma rezultatelor recentelor alegeri pentru Parlamentul European.

"Dup
ă cum e compoziția noului Parlament European o să avem mai mult de muncă. Rasismul și sexismul deja manifestat în campanie ne vor pune în situația de a lupta din greu pentru ceea ce am caștigat deja în ultimii 20 ani.", a declarat Nicoleta Bițu, directoare executivă Romano ButiQ.

Redăm în continuare comunicatul Romano ButiQ:

Pe baza rezultatelor parţiale se estimează că euroscepticii şi extremiştii vor strânge aproximativ 140 de mandate, având mari şanse să devină a treia forţă în Parlamentul European (sursă: Euractiv.ro). Frontul Naţional francez, UKIP britanic, FPÖ austriac, PVV olandez, Mişcarea Cinci Stele a lui Beppe Grillo din Italia, partidul antieuro AfD din Germania, Congresul Noii Drepte (KNP) din Polonia sau neonaziştii din cadrul formaţiunii Zori Aurii din Grecia au exprimat opinii contrare valorilor fundamentale europene, riscând să distrugă însăşi temelia Uniunii Europene bazată pe pluralism, nediscriminare, toleranţă, dreptate, solidaritate şi liberă circulaţie. În Ungaria gruparea ultra-naţionalistă Jobbik cu discurs rasist, antisemit şi antirom, s-a clasat pe locul al doilea, cu 14,7% din voturi (trei mandate).

Reamintim unele dintre poziţiile exprimate recent de liderii principalele formaţiuni extremiste:

Liderul britanicilor de la UKIP, Nigel Farage:

- am deschis porţile pentru crimă organizată, când am primit România în UE
-  toţi imigranţii care comit astfel de infracţiuni ar trebui să fie deportaţi
-  românii şi bulgarii care vor să vină în Marea Britanie sunt “bande criminale”
-  românii şi bulgarii trăiesc că animalele, vor să vină într-o ţară civilizată

Preşedinta Frontului Naţional Franţa, Marine Le Pen:

-  să terminăm cu Uniunea Sovietică Europeană

Partidul pentru Libertate (PVV), condus de Geert Wilders, a lansat un website-ul xenofob care îndeamnă olandezii să semnaleze problemele pe care le întâmpina din cauza afluxului de imigranţi din Europa de Est: “V-aţi pierdut locul de muncă în favoarea unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim. Aşteptăm povestea dumneavoastră”.

Acest val de extremism îndreptat inclusiv împotriva romilor din întreaga Europă va îngreuna munca organzațiiilor şi guvernelor de a a găsi soluţii la problemele cu care romii se confrunta, pentru integrarea acestora şi pentru combaterea atitudinilor discriminatorii. Practicile echitabile şi non-discriminatorii nu pot fi stimulate şi susţinute decât într-un cadru european favorabil de liberă circulaţie şi oportunităţi egale pentru toţi cetăţenii Europei. Totodată, felicităm partidele politice și candidații independenți din România care, cu mici excepții, nu au apelat la discursul urii în această campanie, zona electoratului conservator fiind acaparată de un discurs pozitivist, de mândrie națională, fără remarci xenofobe, extremiste sau discrminatorii.

De asemenea, îl felicităm pe senatorul Damian Drăghici pentru remarcabila reușită, fiind primul candidat care își asumă originea etnică romă și care este ales în Parlamentul European din partea României. Sperăm ca România să susțină și posibila sa numire în funcția de Comisar European. În același timp, în Parlamentul European au mai fost alese două femei rome: Livia Jaroka (Ungaria) și Soraya Post (Suedia). Sperăm că forţele democratice să contrabalanseze aceste tendinţe pentru o Europă unită şi deschisă tuturor cetăţenilor ei, indiferent de naţionalitate, etnie, gen, orientare sexuală, religioasă sau politică.

Ciprian Necula

Membru fondator Romano ButiQ

×
Subiecte în articol: extremism
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close