Antena 3 CNN Actualitate Astronomul Adrian Şonka: "Luna nu o să fie albastră în acestă seară". Ce va putea fi observat pe cer, după ora 20:30

Astronomul Adrian Şonka: "Luna nu o să fie albastră în acestă seară". Ce va putea fi observat pe cer, după ora 20:30

Astronomul Adrian Şonka, a vorbit, duminică, în exclusivitate la Antena 3, despre aşa-zisa Lună albastră, fenomen care nu există de fapt, din punct de vedere astronomic, "ci este mai mult o poreclă dată unei luni pline".

Astronomul Adrian Şonka: "Luna nu o să fie albastră în acestă seară". Ce va putea fi observat pe cer, după ora 20:30
de Iulia Gorgorin    |    22 Aug 2021   •   18:12

Adrian Şonka a spus că este indicat să ne uităm pe cer după 20:30, deoarece luna răsare şi va fi plină, strălucitoare, dar nu albastră, iar în dreapta ei se va vedea o stea foarte strălucitoare.

"Aceea este de fapt planeta Jupiter", a precizat astronomul.

Adrian Şonka: "Luna nu o să fie albastră în acestă seară"

 Dacă o să vă uitați la ea, o să o vedeți ca de obicei, ca la fiecare lună plină. Pentru noi, cei care ne ocupăm cu astronomia, astăzi la ora 15:00, ora României, se produce un fenomen banal, numit plină. Și luna plină de obicei se repetă la 29,5 zile. Asta înseamnă, că de-a lungul unui an sunt 12 luni pline.

Uneori însă, luna pică în așa fel încât sunt 13 luni pline pe an, dar anul acesta nu este unul din aceștia. Deci anul acesta vom avea 12 luni pline. A 13-lună plină se spune se spune că e lună albastră. 

Dar, ce se întâmplă? Unii oameni acum au văzut că vara asta se produc patru luni pline, în loc de trei, chiar dacă de-a lungul anului se produc 12 și au spus că asta este luna albastră, dar ăsta nu este un fenomen astronomic, ci este mai mult o poreclă dată unei luni pline, al 13-lea dintr-un anumit interval. Deci, astronomic vorbind nu se întâmplă decât luna plină, care este un fenomen banal.

Ce va putea fi observat pe cer, după ora 20:30

Dacă este senin, oriunde v-aţi afla în ţara noastră, trebuie să ieşiţi afară, sau să vă uitaţi pe cer, după ora 20:30, pentru că fiind lună plină, luna se află în parea opusă soarelui şi numai după ce apune soarele se poate vedea. Deci după 20:30, lună răsare şi va fi plină, strălucitoare, dar nu albastră şi în dreapta ei se va vedea o stea foarte strălucitoare. Aceea este de fapt planeta Jupiter şi luna împreună cu Jupiter, în noaptea asta vor outea fi urmărite până când răsare soarele. Deci practic trebuie să te uiţi după ora 20:30 până răsare soarele şi vei vedea luna", a precizat Adrian Şonka, în exclusivitate la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Adrian Sonka Luna albastră
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close