Antena 3 CNN Actualitate Au pus câțiva egipteni să recite o celebră poezie în limba română. Clipul a ajuns viral pe internet

Au pus câțiva egipteni să recite o celebră poezie în limba română. Clipul a ajuns viral pe internet

Cu prilejul Zilei Limbii Române, celebrată pe 31 august, doi tineri din Republica Moldova au provocat 20 de persoane din Egipt să recite poezia „Limba Noastră” scrisă de Alexei Mateevici.

Au pus câțiva egipteni să recite o celebră poezie în limba română. Clipul a ajuns viral pe internet
de Gabriel Dano    |    02 Sep 2021   •   00:39

Preotul basarabean Alexei Mateevici a scris cunoscuta poezie „Limba noastră” (actualul imn de stat al Republicii Moldova) în tranşeele Primului Război Mondial. Se întâmpla la Mărăşeşti. Deși versurile sale aveau să însuflețească mii de soldați români, poetul a fost răpus de tifos, la scurt timp.

După doar câteva luni, visul său, unirea Basarabiei cu România, avea să devină realitate.

Iată cum s-au descurcat cei 20 de egipteni care au răspuns provocării de a recita poezia „Limba Noastră” scrisă de Alexei Mateevici:

Ziua Limbii Române este sărbătorită la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013. Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Acesta a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Potrivit prezentei legi, Ziua Limbii Române poate fi sărbătorită de către autorităţile publice din România şi de către reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific. De asemenea, legea prevede ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în cadrul programelor lor manifestările dedicate acestei zile. Legea 53/2013 a fost completată prin legea 290/2013, prin introducerea unui alineat care stipulează că Ministerul Culturii elaborează normele metodologice de punere în aplicare a legii, cu consultarea comisiilor pentru cultură din cele două camere ale Parlamentului.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în Republica Moldova începând din anul 1990.

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close