Antena 3 CNN Actualitate Avertisment de ultimă oră de la meteorologi: Un nou cod galben de viscol a intrat în vigoare. Ce zone sunt afectate

Avertisment de ultimă oră de la meteorologi: Un nou cod galben de viscol a intrat în vigoare. Ce zone sunt afectate

Avertisment de ultimă oră de la meteorologi: Un nou cod galben de viscol a intrat în vigoare. Ce zone sunt afectate
23 Dec 2017   •   15:52

Update: Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, noi atenţionări nowcasting Cod galben de viscol valabile în orele următoare în zonele de munte din 4 judeţe.

Până la ora 22:00, în Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea, în zona montană înaltă, vântul va prezenta intensificări ce vor atinge şi depăşi la rafală 80-90 km/h viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii. Izolat se va semnala ninsoare.

De asemenea, până la ora 20:00, în zona de munte a judeţului Caraş-Severin, se vor semnala intensificări ale vântului în zona montană la peste 1.800 metri, cu viteze la rafală de 80-100 km/h. Fenomene asociate: transport de zăpadă şi ceaţă cu depunere de chiciură.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maxim 6 ore.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o informare meteo de ninsori şi viscol la munte, respectiv precipitaţii mixte şi polei în restul regiunilor, valabilă până în seara Ajunului de Crăciun.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 23 decembrie, ora 2:00 - 24 decembrie, ora 22:00, temporar, vor fi precipitaţii în Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi Banat, precum şi pe arii restrânse în restul teritoriului, sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie, favorizând formarea poleiului.

Update:  Meteorologii anunţă cod galben de vânt asociat cu ninsori până la ora 17:00 în zona de munte din judeţele Buzăru, Argeş, Prahova şi Dâmboviţa. Pentru zona montană a judeţului Caraş - Severin este instituit cod portocaliu.

Avertizarea meteorologică vizând zonele de munte din cele patru judeţe a intrat în vigoare d ela ora 11:00.

"În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1700 m, vântul va prezenta intensificări ce vor atinge şi depăşi la rafală 80...90 km/h, spulberând şi viscolind zăpada, reducand vizibilitatea sub 50 m", anunţă ANM, precizând că fenomenele vor fi asociate cu ninsoare.

Un cod portocaliu vizând zona de munte a judeţului Caraş Severin a fost instituit în intervalul orar 11:00 - 14:00.

În acest caz, sunt anunţate intensificări ale vântului înla peste 1800 metri, cu viteze la rafală de peste 120 km/h, asociate cu "transport de zăpadă sau ninsoare viscolită".

Știre inițială: Meteorologii au transmis o informare privind intensificări ale vântului şi ninsori viscolite la munte.

Potrivit meteorologilor, până duminică la ora 22.00, în zona montană, mai ales la altitudini mari, vor fi intervale de timp în care va ninge, se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi 70 - 80 de kilometri la oră, iar pe crestele cele mai înalte 90 de kilometri la oră, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

În intervalul menţionat, temporar vor fi precipitaţii în Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi Banat şi pe arii restrânse în restul teritoriului, sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie, favorizând formarea poleiului. Intensificări ale vântului cu rafale de 50 - 60 de kilometri la oră vor fi şi în zonele mai joase de relief, cu precădere din nord-estul şi sud-vestul ţării. În zona montană înaltă vântul va mai avea intensificări temporare şi pe parcursul zilei de luni, 25 decembrie, spulberând zăpada, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

viewscntPe de altă parte, vremea se va încălzi treptat în următoarele zile, astfel că luni, în ziua de Crăciun, temperatura maximă va ajunge până la 15 grade Celsius în zona de sud şi sud-vest, iar în cea mai mare parte a ţării va fi însorit. În Capitală, vremea va fi frumoasă, cu temperaturi de 10-11 grade şi nu vor fi precipitaţii.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), sâmbătă vremea va fi în general închisă în toată ţara, iar dimineaţa şi seara va fi ceaţă în zonele joase, în timp ce, în vestul, nordul şi centrul ţării vor fi precipitaţii mixte. Va ninge, însă, la munte, mai ales pe crestele mai înalte, unde vor fi intensificări temporare ale vântului, care vor depăşi la rafale 70-80 de kilometri pe oră. Temperaturile pe timpul zilei vor fi cuprinse între 3 şi 7 grade, mai mari în sud-vest, iar minimele nu vor depăşi zero grade.

De duminică, Ajunul Crăciunului, temperaturile vor începe să crească uşor, însă cerul va rămâne mai mult noros în partea de nord. În est, în zona Mării Negre, va ploua slab. Precipitaţile vor fi predominant sub formă de ploaie în regiunile intracarpatice, iar în zona montană va ninge şi vor fi intensificări temporare ale vântului. Pe crestele cele mai înalte, rafalele pot ajunge şi la 90 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea. Maximele vor fi cuprinse între 5 şi 9 grade Celsius, iar temperatura pe timpul nopţii va fi în jur de -2 grade.

În prima zi de Crăciun, temperaturile vor continua să crească, astfel că se vor înregistra 6 grade în Transilvania şi chiar şi 15 grade în Oltenia. Cerul va fi variabil, vor fi înnorări, în special, în zonele de munte, dar şi în nordul ţării. Vor fi precipitaţii mixte slabe pe arii restrânse la munte, unde vântul va avea unele intensificări. Va fi prezentă şi ceaţa dimineaţa şi noaptea, în zonele mai joase. Temperaturile pe timpul nopţii se vor situa între -2 şi 5 grade Celsius.

 

×
Subiecte în articol: vremea temperaturi ajunul Craciunului ANM
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close