Antena 3 CNN Actualitate Avertismentul dr. Ciuhodaru: E boala cu 1.000 de feţe. Zeci de oameni au ajuns la Urgenţe, printre care şi copii

Avertismentul dr. Ciuhodaru: E boala cu 1.000 de feţe. Zeci de oameni au ajuns la Urgenţe, printre care şi copii

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenţia că este sezonul căpuşelor, zeci de oameni au ajuns la Urgenţă, printre care şi copii, şi este foarte important să urmăriţi simptomele care apar, în cazul în care deja aţi fost muşcaţi de aceste insecte.

Avertismentul dr. Ciuhodaru: E boala cu 1.000 de feţe. Zeci de oameni au ajuns la Urgenţe, printre care şi copii
Sursa foto: Facebook
de Denisa Nedelcu    |    10 Iul 2020   •   11:51

Astfel, dacă apar dureri musculare, febră, oboseală sau nas înfundat, adică simptomele unei răceli, chiar dacă insecta care v-a înţepat a fost scoasă din piele, e bine să mergeţi la medic.

În cazul copiilor, daţi-le haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă, optaţi pentru pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje, recomandă medicul de la UPU Iaşi.

Cum îmbrăcăm copiii afară

"Atenţie, vine sezonul căpuşelor! Zeci de pacienţi au ajuns la urgenţe. Nici copiii nu au scăpat de aceste muşcături. Ce trebuie să ştiţi:

1. Riscul a crescut în aceste zile călduroase, datorită stilului sumar de îmbrăcăminte, cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpușe, precum spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori.

2. Dacă aţi extras o căpuşă trebuie să consultaţi imediat un medic, mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale aşa-numitei "gripe de vară" însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

3. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele, mai dificil în zonele piloase, dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat şi apar ca un punct negru cât un vârf de ac.

13 lucruri importante pentru tine în muşcăturile de căpuşe:

1. Evitaţii zonele în care riscul de a fi muşcaţi de căpuşe este mare.

2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.

3. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.

Folosiţi repelenţi când ieşiţi afară

4. Eventual aplicaţi repelenţi precum DEET (dietil toluamidă) pe pielea ce vine mai uşor în contact cu zonele de infestate de căpuşe, pe mâini, antebraţ sau pulverizaţi repelenţi pe bază de permetrin pe haine (în special pe pantofi, şosete, pantaloni).

5. Maxim 30% din bolnavii de Lyme îşi mai amintesc că au fost muşcaţi de căpuşă (datorită secreţiei anestezice şi dimensiunilor mici).

6. Totuşi, căpuşa adultă poate fi văzută cu ochiul liber şi trebuie scoasă imediat, iar nimfele arată ca un punct negru cât un varf de ac.

7. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal, cu microbi, în sângele dumneavoastră.

Mergeţi la medic, dacă insecta a rămas în piele

8. Nu folosiţi eter sau alt produs anestezic, pentru că o poate determina să regurgiteze din sângele ingerat în muşcătura.

9. Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.

10. Dacă aţi încercat să scoateţi căpușa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.

Muşcătura de căpuşă dă boala cu 1000 de feţe

11. Ţineţi minte data la care a fost extrasă căpuşa.

12. Urmăriţi apariţia oricăror simptome "curioase" atât la nivel muşcăturii, cât şi generale, pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată, dureri musculare. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe.

13. Diagnosticul este pus cu dificultate chiar şi de un medic experimentat, iar antibioterapia este necesară. Mulţi pacienţi ajung să nu fie diagnosticaţi sau sunt diagnosticaţi ca având: scleroză multiplă, reumatism sau poliartrită reumatoidă, tulburări psihice (depresie, anxietate sau tulburări obsesiv-compulsive), neuropatie alcoolică sau neuropatie diabetică", a scris medicul Tudor Ciuhodaru, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Citiţi şi Când ne îmbolnăvesc mușcăturile de căpușă

×
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close