Antena 3 CNN Actualitate Avize de mediu ilegale din partea instituţiilor publice, contestate de Centrul de Resurse Juridice

Avize de mediu ilegale din partea instituţiilor publice, contestate de Centrul de Resurse Juridice

Avize de mediu ilegale din partea instituţiilor publice, contestate de Centrul de Resurse Juridice
Sursa foto: Avize de mediu ilegale la institutiile publice din tara
11 Sep 2009   •   11:12

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a chemat în instanţă câteva agenţii locale de protecţie a mediului, dar şi Agenţia Naţională de resort, pentru că acestea au dat dovadă de lipsa de transparenţă şi au acordat ilegal avize de mediu pentru derularea unor activităţi economice, conform unui comunicat al CRJ, remis către Antena3.ro.

În cadrul unei monitorizări care face parte dintr-un proiect PHARE, CRJ a chemat în instanţă Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Arad, Agenţia de Protecţie a Mediului Iaşi şi Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului (ANPM), pentru răspuns nelegal la solicitări de informaţii publice de mediu. Pentru că APM Iaşi şi ANPM au trimis totuşi informaţiile publice solicitate de CRJ, dar abia după ce au primit citaţia de prezentare în instanţă, procesul cu cele două agenţii nu a mai avut loc.

De asemenea, CRJ a formulat o plângere prealabilă şi o acţiune în instanţă împotriva APM Braşov, pentru emiterea acordului de mediu în cazul SC Peştera Liliecilor SRL, o societate care doreşte să construiască o pensiune în interiorul Parcului Naţional Piatra Craiului, dar care este arie protejată. CRJ a constatat că APM Braşov a emis acordul de mediu, fără a respecta legislaţia privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului, respectiv realizarea unei analize tehnico-ştiinţifice privind impactul asupra mediului a activităţilor economice, turistice, industriale, precum şi consultarea publicului înaintea luării deciziei sau începerii unor astfel de activităţi, care pot afecta mediul înconjurător.

Tot conform comunicatului CRJ, un alt caz este plângerea prealabilă împotriva avizului de mediu emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Cluj, pentru Planul urbanistic zonal şi Regulamentul de Urbanism ?Ansamblu de locuinţe în Cluj Napoca, Colina de Sud, zona ?Valea Plesca ? Făget Izvor?. Astfel, CRJ a observat că ansamblul de locuinţe este amplasat într-un sit de importanţă comunitară, care este arie naturală protejată pentru unicitatea florei şi faunei. Apoi, CRJ a constatat că nu s-a facut o informare corectă a publicului interesat şi că nu au fost comunicate la timp informaţiile de mediu referitoare la acest plan.

Traininguri pentru instituţiile publice de mediu

Procesul de monitorizare şi sesizările în instanţă s-au derulat în cadrul proiectului ?Evaluarea impactului asupra mediului (EIM) şi evaluarea strategică de mediu (ESM) - proces de transpunere şi implementare la nivelul factorilor implicaţi?, finanţat de UE prin programul PHARE ?Creşterea Rolului Societăţii Civile în procesul de integrare a României ? Democraţie, protecţia mediului, protecţia consumatorului, dialog social, aspecte de gen şi ocuparea forţei de muncă?. Proiectul a urmărit creşterea transparenţei procedurilor de participare a publicului la luarea deciziilor de mediu, prin transpunerea şi aplicarea corectă a legislaţiei care reglementează aceste domenii şi prin sensibilizarea şi instruirea factorilor implicaţi: autorităţile centrale de mediu şi organizaţii ale societăţii civile.

Pe parcursul derularii proiectului, judecători şi funcţionari publici din cadrul autorităţilor de mediu vor urma traininguri organizate de ong-urile implicate, prin care îşi vor aprofunda cunoştinţele de legislaţie internă şi internaţională privind impactul asupra mediului, respectiv evaluarea strategică a mediului şi cele legate de standardele europene din domeniu, dar vor şi pune în practică aceste lucruri la locul de muncă.

Toate activităţile vor fi monitorizate de CRJ, iar la finalul proiectului, în octombrie 2009, Guvernul României şi autorităţile centrale de mediu vor primi o analiză a legislaţiei, care ar putea servi la îmbunătăţirea actualului cadru legislativ, în sensul transpunerii şi aplicării mai coerente a actelor normative.

Partenerii Centrului de Resurse Juridice în acest proiect sunt organizaţiile ?Justice and Environment? şi Fundaţia ?TERRA Mileniul III?.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: controale paula safta
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close