Antena 3 CNN Actualitate Avocatul Poporului a declanşat o anchetă, după declarațiile privind posibila sistare a agentului termic

Avocatul Poporului a declanşat o anchetă, după declarațiile privind posibila sistare a agentului termic

Avocatul Poporului a declanşat o anchetă, după declarațiile privind posibila sistare a agentului termic
13 Noi 2015   •   15:41

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a declanșat o anchetă la Primăria Municipiului București, Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET), Electrocentrale București (ELCEN) și SNGN ROMGAZ S.A. cu privire la recentele declarații referitoare la posibila sistare a aprovizionării cu agent termic către locuitorii Capitalei, scrie Agerpres.

Ancheta are în vedere posibila nerespectare a art.31 din Constituție privind dreptul la informație și preîntâmpinarea unor stări de panică în rândul populației, se arată într-un comunicat transmis vineri de Avocatul Poporului.

În comunicat sunt menționate o serie de surse din presă, conform cărora, RADET va sista începând de duminică seara apa caldă și căldura în București, în condițiile în care SNGN ROMGAZ S.A. va opri furnizarea gazului către Electrocentrale București (ELCEN), care se află astfel în imposibilitatea de a furniza agentul termic.

Informațiile au fost comunicate de către președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, cu ocazia unei conferințe de presă organizate vineri. Acesta a afirmat că, în 4 noiembrie, RADET a primit o înștiințare de la ROMGAZ prin care se menționează ca aceasta a decis să oprească livrările de gaze către ELCEN, punând astfel societatea în imposibilitatea de a furniza agentul termic.

De asemenea, pe site-ul ROMGAZ a fost publicat joi un comunicat de presă, în care se menționau următoarele: "În data de 12 noiembrie 2015 Consiliul de Administrație al Societății Naționale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A., în urma reanalizării situației contractuale cu clientul său Electrocentrale București S.A., a luat act de faptul că, în ciuda eforturilor depuse de ROMGAZ pe tot parcursul anului 2015, eforturi intensificate din luna septembrie 2015, nu a fost îndeplinită condiția stabilită de Consiliul de Administrație, necesară și obligatorie pentru 'continuarea relațiilor contractuale după data de 15 noiembrie 2015' și anume 'Prezentarea până la data de 15 noiembrie 2015 a unui program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate față de Romgaz'. Până la data prezentei, Electrocentrale București S.A., care înregistrează o datorie restantă de peste 300 milioane lei către ROMGAZ, nu a solicitat prelungirea relațiilor contractuale, cu respectarea condițiilor solicitate de ROMGAZ, respectiv prezentarea unui program asumat de stingere a datoriilor restante însoțit de instrumente de garantare. ROMGAZ își exprimă disponibilitatea de continuare a relațiilor contractuale cu Electrocentrale București S.A., numai în condițiile respectării prevederilor legale și a intereselor companiei și ale acționarilor acesteia".

Președintele CA al RADET, Gabriel Dumitrașcu, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că săptămâna trecută a avut loc o întâlnire la Ministerul Energiei la care au participat directorul general al RADET, reprezentanți ai ELCEN și ROMGAZ, în cadrul căreia s-au convenit pașii, măsurile care trebuie abordate în perioada imediat următoare pentru a găsi o deblocare parțială a situației financiare.

"Am fost surprinși când am primit, pe 5 noiembrie, o înștiințare din partea ELCEN prin care ne aduceau la cunoștință că ROMGAZ a decis să oprească livrarea de gaz către ELCEN, pe cale de consecință ELCEN nu va furniza agentul termic RADET, RADET fiind în imposibilitatea asigurării continuității serviciului public de încălzire. Această informație trebuia adusă la cunoștința publicului, lucru pe care l-am și făcut", a adăugat Dumitrașcu.

Pe de altă parte, directorul general ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că Electrocentrale București ar putea primi o perioadă de grație de un an pentru achitarea datoriilor către ROMGAZ, iar eșalonarea acestora se va face pe o perioadă de 3-5 ani.

'Noi ieri am avut un CA al ELCEN, în trei runde, și în ultima rundă am ajuns și la o formulă finală de a accepta continuarea relațiilor comerciale în condițiile în care ne acceptă o perioadă de un an de grație și o eșalonare a datoriilor pe o perioadă de 3-5 ani. Acum am fost la acționar, se pare că acceptă această variantă și vom avea gaze ca să producem apă caldă și căldură pentru bucureșteni', a spus Nicolaescu.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close