Antena 3 CNN Actualitate Avram Iancu, primul român care vrea să traverseze Canalul Mânecii doar în slip

Avram Iancu, primul român care vrea să traverseze Canalul Mânecii doar în slip

Avram Iancu, primul român care vrea să traverseze Canalul Mânecii doar în slip
07 Aug 2015   •   11:31

Românul Avram Iancu (39 de ani), bibliotecar în municipiul Petroșani, se pregătește pentru o nouă încercare de a traversa înot Canalul Mânecii, fără costum de neopren, doar în slip și cască de protecție pe cap, în condițiile stricte impuse de Channel Swimming Association - organizația acreditată să certifice recordul pentru sportivii care reușesc această performanță, transmite Agepres.
Fereastra de traversare a Canalului Mânecii a fost stabilită, cu pilotul său, în intervalul 8-13 august, în funcție de condițiile meteo și de starea mării, Iancu urmând să fie anunțat de ziua și ora plecării cu o seară înainte.

'Mă simt bine, am înotat aici peste două lungimi de Canal, sunt mult mai puternic și mai rapid ca anul trecut. Ora de plecare este stabilită de pilot, în funcție de mărimea valurilor, intensitatea curenților, ora fluxului și refluxului', a declarat vineri, pentru Agerpres, Avram Iancu.

Plecarea în cursa de traversare a Canalului Mânecii se va face de pe Shakespeare Beach, o plajă situată între Dover și Folkestone, iar finalul cursei va fi pe malul francez, în zona Gris Nez, distanța dintre cele două puncte de reper fiind apreciată ca fiind cea mai scurtă. Sportivul va străbate, totuși, circa 42 de kilometri, deoarece parcursul de înot nu este unul în linie dreaptă.

Pentru a se putea ghida mai bine și a-și doza mai bine efortul, sportivul român va purta la mână un ceas special care-i va indica locul în care se află și cât mai are de parcurs până la finalul cursei.

Avram Iancu se antrenează de trei săptămâni la Dover (Marea Britanie) și a trecut de proba de șase ore de înot neîntrerupt, necesară pentru înscrierea oficială în traversarea Canalului Mânecii. Testul este unul dificil în condițiile în care se desfășoară la o temperatură a apei cuprinsă între 15 și 18 grade Celsius.

'Personal, am făcut cinci astfel de probe de calificare și mărturisesc că sunt saturat. Pe lângă durerile, câteodată insuportabile, pe care trebuie să le îndure un înotător de mare fond în ape deschise, frigul este cel care face chinul împins la extrem. De aceea îi zice Canalului Mânecii 'iadul de gheață". Teoretic, orice bun înotător, prin antrenament, poate să parcurgă o distanță de 42 de km, însă, practic, foarte puțini oameni pot să îndure frigul celor 15, 16, 17, 18 grade Celsius ale canalului', scrie Avram Iancu pe pagina sa de socializare.

În încercarea sa de a deveni primul român care traversează înot Canalul Mânecii doar în slip și cu o cască pe cap, Avram Iancu va fi însoțit de o echipă din care fac parte reprezentanți ai sponsorilor săi și un bărbat din Timișoara, care a participat la campania de donații organizată pentru a sprijini demersul bibliotecarului din Petroșani.

Avram Iancu a mai încercat, în august și în octombrie 2014, să traverseze înot Canalul Mânecii, fără costum de neopren, așa cum cer reglementările Channel Swimming Asociation. Demersurile sale au eșuat la circa 15 kilometri de malul francez, după ce organizatorii i-au cerut să se oprească din cursă pentru că valurile și curenții mari i-ar fi pus viața în pericol.

Primul român care și-a trecut în palmares traversarea înot a Canalului Mânecii a fost Andrei Roșu, pe 30 iunie 2015, însă acesta a purtat un costum de neopren. Performanța sa a avut loc în cadrul competiției Enduroman Arch to Arch, în care sportivii trebuie să parcurgă distanța de 480 de kilometri, între Londra și Paris, în alergare, înot sau pe bicicletă, Andrei Roșu fiind primul român care reușește să încheie cu bine acest concurs.



×
Subiecte în articol: Avram Iancu
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close