Cele mai multe contestaţii au fost depuse de deţinuţii nemulţumiţi de condiţiile din inchisori şi cel mai încălcat articol din Convenţia drepturilor omului a fost cel legat de durata prea lungă a proceselor.
Din cauza proceselor pierdute la CEDO, România a plătit în ultimii 20 de ani, despăgubiri în valoare de aproape 55 de milioane de euro. Numai pentru cauzele pierdute anul trecut, statul va avea de plătit alte şapte milioane de euro.
Italia, Ungaria şi România sunt ţările împotriva cărora au fost depuse cele mai multe plângeri în 2015. În total, CEDO are de soluţionat aproape 65.000 de dosare, dintre care aproape jumătate provin din cele trei ţări.
Mircea Badea a comentat subiectul, în ediția de duminică a emisiunii În gura presei.
Badea a explicat că, în continuare, societatea română se concentrează pe subiecte false, în timp ce România apare în topuri negative, alături de “democrații” precum Rusia și Turcia.
“Dumneavoastră ați auzit de Rusia? Numai lucruri rele, nu? Rusia e pe locul 1 la condamnări la CEDO. Adică nu prea se respectă drepturile omului acolo. Nu e bine, nu? Dumneavoastră ați auzit de Turcia? În Turcia nu este foarte multă democrație. E pe locul 2 Turcia. Nu e foarte multă considerațiune pentru drepturile omului. Ei bine, după Rusia și Turcia se află România. România care divinizează justiția. De dimineața până seara. Păi cum suntem pe locul 3 în acest top? În timp ce noi suntem preocupați de subiecte perfect cretine, precum coloana oficială a Procurorului General (…), România este pe locul 3 în acest top. Și plătim milioane de euro. Numai pentru procesele pierdute în 2015, statul trebuie să plătească 7 milioane de euro. De unde dă statul banii aceștia? Din banii statului, adică din banii noștri. Câți bani sunt dați de magistrații care încalcă drepturile omului? Niciun euro. Fără niciun fel de răspundere, fără niciun fel de responsabilitate.”