Elena Udrea este protejată de Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţiii în Agricultură, în afacerea de la Nana. Instituţia a refuzat să spună pentru ce suprafaţă de teren a cerut subvenţii de la stat firma Agrogreen Nana SRL, deţinută de Elena Udrea, în condiţiile în care este vorba de bani publici. APIA a explicat că prin publicarea acestor date ar aduce atingerea intereselor comerciale ale societăţii. Angajaţii statului nu au fost însă la fel de protectori şi cu deputatul Marin Anton. La solicitarea Antenei 3, APIA a făcut publice toate datele despre firmele lui Anton, inclusiv suprafaţa de teren lucrată.
Moşiera Elena Udrea a întrat în afacerea de la Nana anul trecut. Potrivit declaraţiei de avere, Udrea şi-a cumpărat 18 terenuri agricole în judeţul Călăraşi. În total, 42 de hectare de teren în mai multe localităţi printre care şi Nana, lângă ferma deţinută de familia preşedintelui Băsescu. Pentru că a vrut să lucreze ca un profesionist, Udrea a înfiinţat şi o societate.
În octombrie 2013, deschidea SC Agro Green Nana SRL, cu un capital social de doar 200 de lei. Câteva luni mai târziu, firma proaspăt înfiinţată de Elenei Udrea primea în arendă terenurile Ioanei Băsescu. Şi ca un arendaş adevărat, Udrea a şi depus cerere la APIA ca să primească subvenţia de la stat. Doar că sumele pe care Udrea le va primi la stat sunt secrete. La solicitarea Antenei 3, agenţia care se ocupă de plăţile în agriultură a refuzat să spună care este valoarea subvenţiilor acordate firmei Agro Green Nana SRL şi pentru ce suprafaţă.
Într-un prim răspuns, APIA a înşirat pe două pagini paragrafe din lege, fără a menţiona concret care este motivul pentru care nu pot fi făcute publice datele cu privire la valoarea subenţiei sau suprafaţa terenului. Într-un al doilea răspuns, APIA vine cu o precizare semnată chiar de directorul instituţiei, Mihai Spătărelu Puţintei.
"Furnizarea acestor date ar putea aduce atingerea intereselor comerciale ale unei persoane fizice sau juridice, inclusiv proprietatea intelectuală." Aşa că nimeni nu poate şti cum face Udrea agricultură pe bani publici. Răspunsul APIA este cu atât mai îngrijorător cu cât în urmă cu doar două luni, aceeaşi instituţie oferea presei date mai mult decât concrete despre terenurile şi subvenţia primită de deputatul Marin Anton, în perioada 2008 - 2014.
În răspunsul APIA din luna iulie, cele două firme ale lui Marin Anton - Total Agro SRL şi Rom Sem SRL - lucrează în acest an aproape 4.000 de hectare de teren. Sunt menţionate şi zonele în care se află aceste terenuri, cu suprafaţa exactă trecută în anexă. Surprinzător sau nu, solicitarea este semnată de acelaşi director Mihai Spătărelu Puţintei.