Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: În Ucraina există un risc major de federalizare. Putin să îşi respecte cuvântul

Băsescu: În Ucraina există un risc major de federalizare. Putin să îşi respecte cuvântul

3 minute de citit Publicat la 19:15 13 Mai 2014 Modificat la 19:15 13 Mai 2014
Băsescu: În Ucraina există un risc major de federalizare. Putin să îşi respecte cuvântul
Foto: Agerpres
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că România consideră esenţial ca Guvernul de la Kiev să ia măsuri ca alegerile prezidenţiale de la 25 mai să se desfăşoare pe tot teritoriul ţării, în mod corect, subliniind că în această ţară există un risc major de federalizare.

Cu privire la situaţia din Republica Moldova, Băsescu a afirmat că toţi factorii de decizie ai României au ştiut că "în perioada 1- 9 mai vor exista provocări din partea Federaţiei Ruse", preşedintele îndemnând la "mult calm, atenţie, să nu se răspundă provocărilor".

Declaraţia preşedintelui vine în urma întrevederii de astăzi dintre preşedinte, premierul Victor Ponta şi membrii Executivului, invitaţi la Cotroceni pentru discuţii cu privire la „nelămuririle referitoare la politica externă, de securitate şi de apărare a României”.

Iată cele mai importante declaraţii ale lui Traian Băsescu:

- am constatat că toata presa este extrem de atentă la poziţiile instituţiilor româneşti în întâlnirile viitoare. Toate, fără excepţie, au fost transmise în mod repetat de preşedinţie şi consilieri în diverse ocazii către toate cancelariile europene şi SUA.

- nefiind nimic de ascuns, cu mici excepţii, vă dau exact ceea ce este de interes public.

- Referitor la Ucraina. Poziţia României este că există un risc major de federalizare. România consideră că trebuie făcute negocieri între Kiev şi reprezentanţii minorităţii ruse din estul şi sudul Ucrainei. Aţi vazut că aceasta soluţie a fost aplicata şi, urmare a discuţiilor între Guvern şi reprezentanţii populatiei de etnie rusă din Harkov, referendumul nu a mai avut loc.

- Kievul în continuare trebuie să continue discuţiile şi în Donetsk şi Lugansk, unde au avut loc voturile nerecunoscute de comunitatea internaţională.

- România propune ca în situaţia în care se vor organiza negocieri internaţionale privind Ucraina şi modul de stabilizare a ţării, separatiştii să nu participe la negocieri. Priviţi exemplul Transnistriei.

- In opinia României, Federaţia Rusă are două obiective: unul este federalizarea Ucrainei, care a şi început. Cel de-al doilea este împiedicarea alegerilor prezidenţiale din 25 mai. Este clar că Rusia doreşte să destabilizeze situaţia Ucrainei.

- România nu recunoaşte nici anexarea Crimeei, nici referendumurile din Lugansk şi Donetsk, pentru că sunt împotriva Constituţiei Ucrainei.

- Ucrainei trebuie să i se facă o ofertă clara prin semnarea Acordului de asociere şi de liber schimb, atât de repede cât se poate, şi să i se dea o perspectiva europeană.

- Cerem ca preşedintele Putin să-şi respecte cuvântul. Toate informaţiile arată că nu a spus adevărul când a informat opinia publică mondială că a ordonat retragerea trupelor de la graniţa cu Ucraina. (....) Putin are obligaţia să-şi respecte cuvântul. Am afirmat că nu cred că preşedintele Rusiei nu-si respecta cuvantui. Iată ca am avut prea multa incredere.

- România crede că soluţia corectă este ca Ucraina să îşi reobţină garanţiile pentru integritatea teritorială şi pentru independenţă.

- Referitor la R. Moldova. Şi eu şi toţi factorii de decizie am ştiut că în perioada 1-9 vor exista provocări din partea Federaţiei Ruse. Repet, am ştiut.

- Scenariul cel mai rău ar fi o destabilizare a regiunii Odesa, care încinge ca un brâu Transnistria, iar odată destabilizată, să se poată ajunge cu influenţa Rusiei astfel încât teritoriul controlat de Rusia să ajungă până la braţul Chilia, e vechea frontiera a României cu URSS. Credem că este unul dintre obiective.
 
- In prezent, în Odesa se încearcă o regrupare a rusofonilor pentru a fi gata să acţioneze. Să sperăm că structurile statului pot ţine regiunea în echilibru, să nu se ajungă la o destabilizare care are riscul de a antrena şi Transnistria.

- Moldova e supusă unor riscuri consistente de securitate, atât prin provocari legate de Transnistria, dar nici Gagauzia nu e extrem de liniştită. Trebuie mult calm, atenţie, să nu se răspundă provocărilor.



×
x close