Antena 3 Actualitate Băsescu NU îi retrage "Steaua" lui Tőkés. "Ponta nu este membru al Ordinului Naţional, deci nu poate solicita retragerea decoraţiei"

Băsescu NU îi retrage "Steaua" lui Tőkés. "Ponta nu este membru al Ordinului Naţional, deci nu poate solicita retragerea decoraţiei"

23 Aug 2013   •   17:26
Băsescu NU îi retrage "Steaua" lui Tőkés. "Ponta nu este membru al Ordinului Naţional, deci nu poate solicita retragerea decoraţiei"
Sursa foto: Foto: Agerpres

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, vineri, într-un comunicat de presă, că nu poate da curs solicitării prim-ministrului Victor Ponta în vederea retragerii Ordinului Naţional „Steaua României” - în grad de Cavaler domnului Tőkés László.

"Administraţia Prezidenţială face următoarele precizări referitoare la solicitarea prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, pentru declanşarea procedurilor legale în vederea retragerii Ordinului Naţional „Steaua României” - în grad de Cavaler domnului Tőkés László trimisă Administraţiei Prezidenţiale în data de 22 august 2013:

Domnul Tőkés László a fost decorat de preşedintele României prin Decretul nr. 1864 / 14 decembrie 2009 cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989;

În temeiul Articolului 5 din Hotărârea Guvernului nr. 1511/2005 privind aprobare Regulamentului pentru organizarea şi funcţionarea consiliilor de onoare ale ordinelor naţionale „Steaua României”, „Serviciul Credincios” şi „Pentru Merit”, „cavalerii unui ordin pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini şi fapte pe care le consideră dezonorante comise de alţi cavaleri ai respectivului ordin şi care aduc prejudicii morale şi ating demnitatea şi onoarea Ordinului”; menţionăm că domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu este membru al Ordinului Național „Steaua României”, deci, conform prevederilor legale, nu poate solicita declanșarea procedurii de retragere a acestei decoraţi
i", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

În comunicat este precizat faptul că, "calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a. - condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa privativă de libertate; b.- pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului”.

Totodată, "Băsescu consideră necesar ca, ori de câte ori există atitudini publice la un nivel instituţional atât de înalt, aceastea să fie în deplin acord cu legea", se mai arată în comunicat.

Ponta i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare transmisă vineri Preşedinţiei, retragerea ordinului Steaua României pentru europarlamentarul Lazslo Tokes.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

×
Subiecte în articol: tokes laszlo tokes laszlo Ponta
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close