Antena 3 Actualitate Beatrice Mahler, adevărul despre cât decontează statul pentru o consultație în spital, spre deosebire de mediul privat

Beatrice Mahler, adevărul despre cât decontează statul pentru o consultație în spital, spre deosebire de mediul privat

de Laura Dinu    |    06 Apr 2021   •   12:41
Beatrice Mahler, adevărul despre cât decontează statul pentru o consultație în spital, spre deosebire de mediul privat Agerpres

Beatrice Mahler, medic pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, susține că statul român decontează pentru un consult într-un spital public de 7 ori mai puțin decât costă acea consultație, în sistemul privat.

”Managementul sistemului public de sănătate din perspectiva unui manager.

Finanțarea sistemului public de sănătate versus sustenabilitate.

O finanțare corectă ar permite investiții în infrastructură precum și o îmbunătățire continuă aferentă echipamentelor medicale corespunzătoare asigurării unui serviciu medical de calitate.

”Unde suntem azi?”

Am să vă dau un exemplu, spitalizarea de zi.

O modalitate practică de diagnostic și evaluare rapidă a pacientului în sistemul medical, preferată și utilă în același timp de pacienți, dar și eficientă pentru sistemul public de sănătate.

Cât primește azi un spital pentru o spitalizare de zi într-o secție de Pneumologie?

- minim - 168 lei pentru bronșită acută

- maxim - 417,73 lei pentru o Pneumonie nespecifică

La cât este apreciat consult pneumologic în cadrul acestor pachete?

- 35 lei

Cât plătește un pacient în sistem privat pentru consult medic specialist?

- 240 lei

Cât primește un spital pentru spitalizarea de zi într-o secție de chirurgie toracică?

Minim - 416 lei -biopsie ganglionară laterocervicală

Maxim -696,26 lei - biopsie transtoracică, (necesită efectuare sub ghidaj CT)

”Această situație cu siguranță NU este doar a acestei perioade”

Să vă dau alte exemple:

- Implantare unui cateter pleural - cost 653,15 lei, asta în condițiile în care un tub de drenaj de calitate costă în jur de 1000 lei (cu un diametru mai mic), sau 500 dacă montăm un tub cu un diametru puțin mai mare, util, dar care NU poate fi menținut mult timp în torace, pentru că DOARE!!!

Sigur consultul medicului chirurg toracic este plătit tot cu 35 de lei.

Sau

O bronhoscopie cu extracție de corpi străini - 526,19 lei

Dacă cineva inhalează din greșeală un bob de fasole în plămân acesta trebuie extras cât mai repede. De multe ori manevra se poate face doar în sala de operație cu anestezie generală, cu bronhoscoape speciale. Avem nevoie în echipa de 2 medici (pneumolog și medic ATI), 3 asistente, 1 infirmieră și 1 brancardier.

”Dacă finanțarea rămâne la același nivel, cu greu vom putea supraviețui”

Această situație cu siguranță NU este doar a acestei perioade, vorbim de ani, de zeci de ani de subfinanțare a spitalelor publice care impactează atât pacienții cât și personalul medical.

Aștept cu interes semnarea noului contract cu CASMB, pentru că dacă finanțarea rămâne la același nivel, cu greu vom putea supraviețui.

Management corect și centrat pe nevoile pacienților alături de eficientizarea unității medicale, finanțare corectă, legislație corespunzătoare și activitate medicală cu implicare și responsabilitate alături de o comunicare transparentă - soluții pentru redresarea sistemului public de sănătate și creșterea încrederii pacienților”, scrie Beatrice Mahler pe o rețea socială. 

Managementul sistemului public de sănătate din perspectiva unui manager. Finanțare sistemului public de sănătate versus...

Publicată de Beatrice Mahler pe Luni, 5 aprilie 2021

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close