În aceste condiţii, ei cer acum autorităţilor pentru ca părinţii să îşi redobândească încrederea în sistemul medical.
Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, a intervenit prin telefon la Antena 3 unde a făcut un apel pentru părinţii ai căror copii suferă de boli cronice.
Apelul făcut de medicul Beatrice Mahler
''Precizez importanţa asistenţei pacientului cronic, pentru că dacă vorbim de tuberculoză la copil, vorbim de fapt de o tuberculoză a adultului care trebuie diagnosticată. Nu este o vină să fii bolnav. Oricine poate fi bolnav şi nu este o vină, dar este foarte important să creem locuri pentru pacientul cronic, să îndemnăm pacientul cronic să vină la diagnostic, pentru că un diagnostic tardiv, mai ales dacă vorbim de tuberculoză înseamnă risc de boală pentru cei din jurul nostru, pentru că tubercoloza este o boală infecţioasă. Un diagnostic tardiv în tuberculoză reduce sau aduce riscul de complicaţii, aduce risc de evoluţie extrem de gravă a aceste boli
Prin urmare, mi-aş dori foarte mult ca apelul meu să fie înţeles ca un îndemn pentru fiecare persoană care are simptomatologie cronică, să ajungă la spital, la timpul potrivit, pentru că pacienţii nu sunt obligaţi să cunoască simptomatologia, însă cu siguranţă, medicii şi personalul medical trebuie să creeze condiţii ca ei să ajungă în spitale şi să poată fi diagnosticat.
''Adultul bolnav de tuberculoză poate să transmită boala celor din jur''
Lucrurile sunt extrem de complicate, pentru că vorbim de un diagnostic de tuberculoză la copil care se pune extrem de dificil. Este extrem de important atunci când vorbim de tuberculoză să avem un diagnostic şi o anchetă epidemiologică similar a ceea ce facem în infecţia cu SARS-CoV-2. Este foarte important să reţinem că adultul bolnav de tuberculoză poate să transmită boala celor din jur şi cei mai fragili în contact cu un adult bolnav sunt copiii, pentru că ei au o imunitate extrem de puţin dezvoltată pentru a lupta cu acel inamic care extrem de dur în evoluţie dacă vorbim de copii.
''Simptomatologia adultului bolnav de tuberculoză se confundă cu simptomatologia COVID''
Poate să fie febră, poate să fie stare alterată, dar de regulă, tuberculoza poate fi dusă pe picioare, în limbaj popular. Pacientul are o stare de oboseală, de astenie, de tuse. O răguşeală poate să fie un simptom care indică faptul că tuberculoza de la plămâni s-a extins în zona gâtului şi atunci prezenţa pacientului într-un cabinet medical trebuie să fie oblogatorie şi rapidă, pentru că riscul de a îi îmbolnăvi pe cei dragi de lângă noi atunci când suntem bolnavi de tuberculoză este mare.'', a spus Beatrice Mahler, vineri, în exclusivitate la Antena 3.