Antena 3 CNN Actualitate Boala dureroasă care afectează femeile și e confundată cu obezitatea. Medic: ”Nu putem vorbi de prevenție”

Boala dureroasă care afectează femeile și e confundată cu obezitatea. Medic: ”Nu putem vorbi de prevenție”

Astăzi aflăm împreună ce este lipoedemul. Această boala confundată cu celulita sau cu obezitatea apare numai la femei şi le afectează viaţa în mod direct. Dacă se vindecă sau nu ne spune chirurgul Crenguţa Coman.

Boala dureroasă care afectează femeile și e confundată cu obezitatea. Medic: ”Nu putem vorbi de prevenție”
de Andreea Cigolea    |    10 Dec 2020   •   10:30

Crenguţa Coman, dr. chirurg plastician, a fost invitată în cadrul rubricii ''Sfat de Sănătate'' cu Andreea Cigolea, unde a discutat despre cum poate fi tratat lipoedemul.

''Lipoedemul este o patologie foarte puţin cunoscută, mai ales în România. Se cercetează destul de mult pe această temă. Putem să spunem că lipoedemul se defineşte, în termeni mai cunoscuţi, ca sindromul grăsimii dureroase. Ce se întâmplă. Această boală nu este obezitate, nu este celulită. Sunt mai multe teorii. Niciuna nu este 100% verificată.

De la ce apare lipoedemul

Se pare că o multitudine de factori contribuie la apariţia bolii. Tulburările hormonale sunt pe primul loc pe partea de cercetare, pentru că s-a constatat că boala apare după anumite modificări hormonale cum sunt pubertatea, sarcina sau menopauza, deci, o legătură hormonală trebuie să existe. Pe locul doi sunt anumite principii alimentare. Se pare că celula adipoasă reacţionează la anumiţi stimuli provocaţi de anumite alimente care se absorb aiurea din intestin, stimulând un proces de hiperplazie a celulei adipoase care nu se mai opreşte efectiv. Deci, este o boală evolutivă, declanşată de mai mulţi factori.

Nu aş putea să spun că există persoane predispuse, dar putem să spunem că există o corelaţie genetică, poate să apară la membri aceleiaşi familii, şi cu acelaşi profil hormonal. La bărbaţi nu apare, deci este tipic o boală a femeii şi afectează în prezent 10% din populaţia feminină a globului.

Lipoedemul nu poate fi prevenit

Nu putem vorbi de prevenţie.

Lipoedemul se vindecă

Da, clar ne putem vindeca. Soluţii sunt. S-a cercetat destul de mult în ultimul timp legat de lipoedem. Există lipoaspiraţie, o tehnică specială pentru această patologie care fiind atraumatică prezervă vasele limfatice şi asigură în felul acesta o vindecare rapidă şi un tratament al bolii.

În ce zone ale corpului apare lipoedemul

Se dezvoltă începând de la treimea inferioară a corpului. Membrele inferioare sunt cele mai afectate, bazinul, coapsele, gambele. În fazele avansate poate să apară şi la braţe. Evoluţia este imprevizibilă. Poate să apară în câteva luni, să evolueze destul de dramatic, sau poate să dureze câţiva ani. Depinde de tipul de lipoedem, de stadiul în care este diagonosticat, de mai mulţi factori.

Recuperarea este rapidă, ca şi tratamentul

 Depinde foarte mult şi de stadiul evolutiv al bolii, pentru că stadiile incipiente, o lipoaspiraţie este suficientă ca să reuşim să tratăm boala şi recuperarea desigur că este mai uşoară. În stadiile mai avansate e foarte posibil să fie nevoie de două-trei operaţii ca să reuşim să tratăm.

Odată tratat, lipoedemul nu reapare

Odată tratată, după ultima intervenţie, să presupunem că a fost într-un stadiu mai sever şi am reuşit să eliminăm toate celulte adipoase şi pacienta a înţeles ce înseamnă patologia şi ce are de făcut după lipoaspiraţie, pentru că lipoaspiraţia este doar prima etapă, după care va trebui ţinută o dietă corectă. Trebuie schimbat stilul de viaţă total. Trebuie verificat profilul hormonal periodic şi toate acestea întrerupând practic cercul vicios, urmează să vindecăm boala.

Pânu nu se extrage celula adiposă bolnavă, nimic nu funcţionează. Nicio dietă sau exercițiu fizic

Înainte de lipoaspiraţie, până nu reuşim să extragem celula adipoasă patologică bolnavă, nimic nu funcţionează. Niciun fel de dietă, niciun fel de exerciţiu fizic, absolut nimic. Până nu eliminăm cauza bolii. 

Boala apare şi la persoane foarte slabe. De la brâu în sus sunt perfect normale, slabe, frumoase, minunate, iar de aici în jos au această boală de care nu îşi dau seama'', a explicat dr. Crenguţa Coman, chirurg plastician.

 

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close