Antena 3 CNN Actualitate Pregătiri intense pentru Bobotează. 10.000 de oameni, așteptați la Catedrala din Constanța. La București, Patriarhia va distribui doar agheasmă îmbuteliată

Pregătiri intense pentru Bobotează. 10.000 de oameni, așteptați la Catedrala din Constanța. La București, Patriarhia va distribui doar agheasmă îmbuteliată

Pregătiri intense pentru marea sărbătoare a Bobotezei. La Constanța,  Înaltpreasfinţitul Teodosie a sfinţit deja apa care va fi distribuită credincioșilor, iar la București slujitorii Catedralei Patriarhale îmbuteliază mii de sticle de agheasmă și pregătesc reguli stricte de distribuire.

Pregătiri intense pentru Bobotează. 10.000 de oameni, așteptați la Catedrala din Constanța. La București, Patriarhia va distribui doar agheasmă îmbuteliată
de Alexandra Ghețea    |    Radu Tiliță    |    05 Ian 2021   •   13:00

Câteva sute de persoane au asistat la Catedrala din Constanța la slujba de sfințire a apei săvârșite de ÎPS Teodosie. 
"Nădăjduim că Boboteaza aceasta să risipească toate cele rele și toate bolile și toate greutățile pe care le suportă poporul nostru. Să fie sărbătoare, început de înviorare spirituală a noastră, să alungăm frica, să alungăm boala, să alungăm toate dușmăniile dintre noi." a fost mesajul transmis de episcopul Tomisului. 

La slujba de miercuri de la Catedrala Episcopală din Constanța sunt așteptați să participe peste 10.000 de credincioși, fiind pregătite peste 100.000 de sticle de agheasmă. Dacă pelerinajul de Bobotează era ținut de regulă până pe faleza cazinoului, de această dată el se va limita la portul Tomis. Acolo, la finalul sjulbei, vor fi aruncate în apa mării trei cruci de lemn pe care credincioșii le vor recupera, conform tradiției. Reprezentanții bisericii au luat toate măsurile ca pandemia să afecteze cât mai puțin desfășurarea marii sărbători a creștinilor ortodocși.  

La București, apă îmbuteliată și măsuri pentru evitarea aglomerației

În capitală, credinciosii vor primi agheasmă în sticle de plastic. Aceasta va fi îmbuteliată marți, iar reprezentanţii bisericii au luat măsuri speciale pentru a evita aglomeraţie în ziua de Bobotează. Evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală, prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, se vor desfășura în contextul precauțiilor impuse de respectarea regulilor sanitare. Marți, 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, între orele 12:00 – 13:00 este săvârșită Slujba Sfințirii Mari a apei în Catedrala Patriarhală pentru nevoile catedralei. 
În același timp, în Altarul de vară, va fi sfințită și o mare cantitate de apă, pentru a fi îmbuteliată până seara, în sticle de un litru. 
Sticlele cu Agheasmă Mare, îmbuteliate, vor fi oferite credincioșilor prezenți la Catedrala patriarhală în ziua de miercuri, 6 ianuarie, 2021, începând cu ora 7.00, lângă Altarul de vară.

Oamenii vor avea acces doar dinspre Piața Unirii. Aceștia vor avansa pe un culoar bine marcat, păstrând în mers distanța de 1,5 m și purtând mască de protecție. Pentru a se evita aglomerarea credincioșilor la distribuirea Agheasmei Mari, nu vor mai exista vase mari cu apă ca în anii precedenți, ci credincioșii vor primi apa sfințită gata îmbuteliată.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close