Antena 3 CNN Actualitate Boc şi Şeitan, daţi în judecată de militarii disponibilizaţi

Boc şi Şeitan, daţi în judecată de militarii disponibilizaţi

Boc şi Şeitan, daţi în judecată de militarii disponibilizaţi
Sursa foto: Militarii disponibilizati l-au dat in judecata pe Boc
31 Mar 2010   •   18:11

Vineri, 26 martie 2010, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a depus la Tribunalul Bucureşti cererea de chemare în judecată a premierului Emil Boc şi a ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Seitan. Motivul pentru care Sindicatul i-a dat în judecată pe cei doi demnitari este acela că Boc şi Seitan nu au discutat cu reprezentanţii pensionarilor militari despre legea privind sistemul unitar de pensii publice. Antena3.ro a stat de vorbă cu reprezentanţii SCMD şi vă prezintă conţinutul cererii care a fost depusă la Tribunal săptămâna trecută.


Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) este nemulţumit pentru că Guvernul României şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale nu au discutat în dezbatere publică legea referitoare la sistemul unitar de pensii publice. Astfel, SCMD a dat în judecată cele două instituţii şi în speţă, pe reprezentanţii ei, premierul Emil Boc şi minstrul Mihai Seitan. Conform cererii pe care Sindicatul a depus-o la Tribunalul Bucureşti vinerea trecută, militarii pensionari solicită şi scuze publice pentru insultă, dar şi condamnarea persoanelor vinovate de discriminarea categoriei socio-profesionale a militarilor disponibilizaţi.



?Pe 2 februarie 2010 a avut loc, la sediul Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, întâlnirea Primului Ministru Emil Boc şi a Ministrului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, domnul Mihai Constantin Seitan, cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice. Subiectul întâlnirii îl reprezenta dialogul privind Legea sistemului unitar de pensii, care se află în dezbatere şi care este un proiect de interes public. Deşi întâlnirea avea ca scop chestiuni care puneau în discuţie un proiect de lege ale caror implicaţii vizau şi veniturile pensionarilor din rândurile cadrelor militare disponibilizate, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate nu a fost invitat să participe la dialog şi nu a fost întrebat cu privire la punctele sale de vedere asupra proiectului de lege aflat în dezbatere publică. De asemenea, despre evenimentul din 2 februarie Sindicatul a aflat din presă, dupa ce a avut loc?, explică pentru Antena3.ro membri SCMD.

Ei adaugă pentru Antena3.ro că, deşi SCMD a trimis în octombrie 2009 o adresă către Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, prin care îşi manifesta dorinţa de a participa la toate dezbaterile privind proiectul legii respective, alături de alte organisme legale din domeniu, totuşi Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, care curprinde 3000 de membri, nu a fost invitat la dezbaterea de luna trecută.

Militarii disponibilizaţi, asiguraţi de Boc că vor fi invitaţi la o întâlnire viitoare, ?cu participare mai largă?

?Pe 4 februarie 2010, Sindicatul s-a adresat atât Primului Ministru, cât şi Ministerului Muncii şi a solicitat să nu mai discrimineze militarii rezervişti, şi să le respecte dreptul de a fi parte la dialogul social iniţiat în scopul protejării şi respectării drepturilor legal dobândite. Răspunsurile venite ulterior din partea Ministerului Apărarii Naţionale şi a Guvernului României au făcut trimitere la adresa pe care noi am trimis-o după eveniment, dar prin aceasta ni se aducea la cunoştinţă un fapt pe care îl cunoşteam, anume că întâlnirea nu a inclus şi Sindicatul nostru şi că urmează să fie luat în considerare la alte întâlniri ?cu participare mai largă?. Desigur, o astfel de întâlnire nu a mai fost organizată, iar pe 10 februarie 2010, premierul Emil Boc a anunţat faptul că proiectul acestei legi a fost avizat de către Guvernul României?, mai spun oficialii SCMD pentru Antena3.ro.


Conform SCMD, interesul Sindicatului de a participa la dialog, de a amenda cu propuneri proiectul de lege, vine din faptul că acest organism este alcătuit din militari în rezervă ai sistemului naţional de apărare, ?cu pensii în majoritatea cazurilor anticipate, adică penalizate, nu ?speciale?, nu ? nesimţite?, aşa cum le-au catalogat reprezentanţii celor două organisme de stat şi cu drept de muncă stabilit în temeiul unei legislaţii impuse de aderarea la NATO, drept încălcat recent, în mod grosolan?.

Militarii disponibilizaţi mai sunt nemulţumiţi de modul de a acţiona al Guvernului şi al Ministerului, referitor la aprobarea legii, pentru că în Uniunea Europeană, militarii au legi ocupaţionale distincte sau capitole aparte în legea unică. Acest lucru apare pentru că în legislaţie nu pot fi stabilite aceleaşi criterii şi pentru civili şi pentru militari, pentru că cei din urmă sunt în serviciu 24 de ore din 24, cu anumite privaţiuni şi obligaţii de a renunţa la anumite drepturi, mai ales că ei acceptă posibilitatea de a-şi pierde oricând integritatea fizică sau viaţa în timpul misiunilor.

?Proiectul de Lege nu ?menţine?, ci diminuează sau îngheaţă pensiile militarilor, pentru că anulează prevederile corelării cu creşterile salariale şi reintroduc premisele reale ale discriminării: persoane cu acelaşi grad, aceeaşi funcţie, aceeaşi vechime în muncă vor avea pensii flagrant diferite. Cu alte cuvinte, nu va mai conta trecutul de muncă şi contribuţia pentru pensie, ci doar soluţia propusă de actualul Guvern?, concluzionează reprezentanţii SCMD pentru Antena3.ro.

Vezi mai jos în ce constă o parte din cererea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate de chemare în instanţă a lui Emil Boc şi al lui Mihai Seitan


?Prin hotărârea ce o veţi pronunţa dorim să constataţi:

- Refuzul nejustificat al autorităţilor publice mai sus arătate de a soluţiona cererea noastră de a deveni parteneri ai unui dialog social, în scopul participării la dezbaterea publică şi la amendarea unui proiect de lege de interes public, şi anume a Legii sistemului unitar de pensii;

- Să constataţi, urmare a refuzului nejustificat, vătămarea drepturilor noastre prevazute de art. 16 din Constituţie, privind egalitatea în drepturi şi nediscriminarea, art. 30 (libertatea de exprimare), art. 31 (dreptul la informaţie), art. 41 (dreptul la muncă) si art. 47 (dreptul la pensie), raportate la prevederile art. 52 din Constituţie si la art. 2 din OG 137/2000, cu ref. la art. 1 lit. d (viii), e (i) si f.

- Să dispuneţi anularea actului administrativ unilateral;

- Să obligaţi pârâţii să reia dialogul social, incluzând în proiectul Legii sistemului unitar de pensii punctele de vedere ale acestui Sindicat;

- Să obligaţi pârâţii, în solidar, la plata unor despăgubiri pentru prejudiciul moral, pe care le estimam simbolic la 100 lei pentru fiecare membru de sindicat, adică 300.000 lei;

- Să obligaţi pârâţtii la plata cheltuielilor de judecată, pe care le vom face cu soluţionarea prezentei cauze.

- Să obligaţi pârâţii la scuze publice pentru insulte aduse în mod repetat prin sintagmele ?pensii nesimţite? şi ?pomană??

Paula Safta, Antena3.ro



×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close