Antena 3 CNN Actualitate Bogdan Aurescu: "Cei 14 români vor pleca din Afganistan cu următorul zbor militar. Au fost mai multe încercări de a-i aduce, dar nu au dat rezultate"

Bogdan Aurescu: "Cei 14 români vor pleca din Afganistan cu următorul zbor militar. Au fost mai multe încercări de a-i aduce, dar nu au dat rezultate"

Cei 14 cetățeni români rămași în Afganistan au fost transferați în incinta aeroportului internațional din Kabul şi vor pleca spre casă cu următorul zbor militar, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, vineri, la Antena 3.

Bogdan Aurescu: "Cei 14 români vor pleca din Afganistan cu următorul zbor militar. Au fost mai multe încercări de a-i aduce, dar nu au dat rezultate"
de Georgiana Adam    |    20 Aug 2021   •   11:47

"E vorba de 14 români care se aflau într-o bază militară, la aproximativ 6 km de Aeroportul Internaţional din Kabul. Noi facem demersuri prin celula de criza încă de la începutul săptămânii pentru a le asigura tranzitul în siguranţă între aceasta bază şi aeroport. 

Aurescu spune că cei 14 români vor pleca din Afganistan cu următorul zbor militar

Au fost mai multe încercări de a-i aduce, dar nu au dat rezultate din cauza situaţiei de securitate specifice pe care toţi o cunoaştem, din capitala Afganistanului.

În această dimineaţă, a fost finalizată această operaţiune, a fost un efort complex, foarte complicat", a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, vineri, în exclusivitate, la Antena 3.

Întrebat când vor fi aduşi acasă cei 14 români, oficialul a spus că speră ca în cursul zilei de astăzi, însă nu se ştie cu exactitate, având în vedere situaţia delicată.

"Nu am stabilit încă orarul de zbor, aceste aspecte sunt cu caracter tehnic şi au legătură şi cu securitatea din zonă. Speram ca în această zi să putem face această operaţiune de evacuarea a celor 14", a precizat oficialul.

Aurescu: "Mai sunt acolo câţiva studenţi afgani care au burse în România"

Potrivit lui Aurescu, în prezent mai sunt câţiva români în Afganistan, dar unii dintre nu se pot întoarce deocamdată sau nu vor acrest lucru.

"În afară de un alt singur cetăţean român care lucrează pentru un program ONU şi care e într-un alt loc, ceilalţi nu doresc evacuarea.

Mai e vorba şi de un număr de studenţi afgani care au primit burse de studiu în România şi erau în vacanţă acolo.

Bogdan Aurescu: "Părinţii unui student au fost răniţi, aşa că a rămas cu ei"

Am contactat pe mare parte din ei, unii şi-au manifestat dorinţa de a fi repatriaţi şi vin spre aeroport.

Mai este un student ai cărui părinţi au fost răniţi în aceste zilei şi care, deşi dorea să fie evacuat, a renunţat", a explicat Bogdan Aurescu.

Aurescu: "Dacă sunt cetăţeni ai statelor aliate şi avem loc, îi luăm cu noi"

Totodată, oficialul a precizat că "dacă sunt cetăţeni ai statelor aliate şi avem loc, îi luăm cu noi".

De asemenea, "facem demersuri şi pentru aducerea unor cetăţeni afgani, foşti colaboratori ai trupelor române, pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan. 

Comunicaţiile în Afganistan nu funcţionează foarte bine în acest moment, a mai precizat ministrul de Externe.

×
Subiecte în articol: Bogdan Aurescu Afganistan romani
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close