
Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, a declarat joi, că, în contextul campaniei electorale, autoritățile folosesc deja trei tipuri de softuri pentru a detecta manipularea online.
Bogdan Ivan a fost întrebat, în emisiunea România Politică de la Prima News, dacă au existat discuții cu reprezentanții TikTok și Facebook în contextul campaniei electorale din România.
El a răspuns că mai multe instituții sunt responsabile de acest aspect.
„Am decis împreună că entitatea care are cele mai multe atribuţii, care trebuie să fie una care nu e condusă de un om politic şi e în subordinea Parlamentului şi anume Autoritatea De Reglementare în Comunicaţii, ANCOM, are atribuţiile principale în acest segment şi care vine la pachet împreună cu CNA-ul, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă”, a precizat Bogdan Ivan.
El a precizat că, la începutul acestui an, statul român a introdus un pachet de legi prin care platformele digitale care nu respectă deciziile judecătorești pot fi sancționate cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri globală.
”Asta se încadrează în normativul Digital Service Act care este activ la nivel european şi care creează instrumentul pentru aşa ceva. Deja lucrăm cu cel puţin 3 tipuri de softuri, de analize, care pot să identifice, azi, un gen de manipulare”, a completat ministrul.
Ministrul Economiei a menționat că a fost inițiat un proiect de lege care va intra în vigoare în scurt timp și care va oferi un instrument clar pentru gestionarea situației.
„Ceea ce pot să spun este faptul că deja s-au alarmat platformele, şi-au dat seama că nu te joci cu România”, a mai spus Ivan.