Antena 3 CNN Actualitate Dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic: "Şansele bolnavilor de cancer nu se modifică după o săptămână de întrerupere a tratamentului"

Dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic: "Şansele bolnavilor de cancer nu se modifică după o săptămână de întrerupere a tratamentului"

3 minute de citit Publicat la 10:48 22 Apr 2021 Modificat la 11:19 22 Apr 2021
o_1f3s9rues181m1cmb1l2hb1vdn0b.jpg

Într-un interviu în exclusivitate pentru Antena 3, Tănase a arătat că nu e nimic dramatic in faptul ca bolnavii nu au citostatice deoarece cancerul  nu este o urgență și, deocamdată, nu au murit pacienți.

Bogdan Tănase: Se modifică şansele bolnavilor de cancer în urma unei întreruperi de o săptămână? Nu!

"Dacă mă întrebați dacă au murit pacienți din cauza acestei lipse de citostatice, răspunsul este nu. Dacă șansele lor în urma acestei lipse de medicație se modifică? Răspunsul, după părerea mea, este nu.

O întârzierea de șapte zile într-un tratament oncologic nu este un capăt de țară, cum este în cazul altor tratamente, cum ar fi cazul unui stent într-un infarct miocardic (...) Pronosticul nu se modifică în cazul unei întârzieri de o săptămână la bolnavii de cancer, după câte știu eu", a spus Bogdan Tănase.

Această opinie este însă contrazisă de alţi medici, care arată că tocmai întreruperea tratamentului favorizează înmulțirea celulelor maligne iar tratamentul trebuie, practic, reluat.

Bogdan Tănase, managerul pus în funcție de Vlad Voiculescu, recunoaște că sfârșitul crizei nu e aproape: abia săptămâna următoare s-ar putea finaliza procedurile simplificate de achiziție.

"Nu avem acordul cadru care să ne permită achiziţia cu celeritate a citostaticelor, se poate doar prin negociere simplificată. De pe data de 7 aprilie s-a demarat procedură de negociere, care are nişte paşi de urmat, durează 15 zile, dacă nu sunt contestaţii. Azi şi mâine se finalizează (procedura). Sperăm să fie rezolvată criza săptămâna viitoare", a explicat Tănase.

Problemă insolvabilă pentru managerul IOB: 20 sau 30 de pacienţi?

Anterior, la Sinteza zilei de miercuri, Bogdan Tănase a fost întrebat câţi pacienţi sunt afectaţi de criza citostaticelor de la IOB.

Bogdan Tănase: 20 - 30 aproximativ
Întrebare din studio: Domnule doctor, dumneavoastră nu ştiţi dacă 20 sau 30 ?
Bogdan Tănase: Contează cifra matematica ? 

În timp ce managerul nu ştie câţi dintre bolnavii aflaţi în grija sa nu şi-au primit tratamentul, aceştia trec prin momente dramatice, a dezvăluit Cezar Irimia, preşedintele Federatiei Asociaţiilor bolnavilor de Cancer.

"Aici duce nepăsarea celor care au condus destinele Ministerului Sănătății, iar pacienții suferă. Astăzi m-a sunat o doamnă, mamă a șase copii, disperată că i se amână ședința de chimioterapie și cui rămân copilașii dumneai dacă moare", a spus Irimia la Antena 3.

Vlad Voiculescu spune că nu ştia de criza citostaticelor

După dezvăluirile Antena 3, fostul ministru Vlad Voiculescu a susţinut, pe Facebook, că nu ştia de criza citostaticelor. El s-a dat de gol ulterior, tot pe Facebook, răspunzând unui cetățean, că a primit asigurări de la manager că "situația se va rezolva".

Managerul Bogdan Tănase a fost numit în funcție de Vlad Voiculescu în urmă cu aproximativ o lună.

Comunicatul Institutului Oncologic confirmă oficial că achiziția de citostatice mai durează

"Ca urmare a apariției în spațiul public a unui document de uz intern din cadrul Institutului Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București, conducerea unității medicale face următoarele precizări:

1. În acest moment, ne confruntăm și gestionăm o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale. Cauzele sunt multiple.

  • În primul rând, Institutul Oncologic a preluat un număr mare de pacienți de la nivelul altor centre care nu au mai funcționat din cauza pandemiei și unde acești pacienți nu au putut fi tratați.
  • Politica de achiziții dusă până recent nu a permis o aprovizionare predictibilă cu medicamente și materiale sanitare. Acest fapt a fost și imputat conducerii anterioare a unității medicale.
  • Constrângerile legale inerente sistemului de achiziții publice nu permit aprovizionarea de urgență, iar metodele împrumutului din farmaciile altor unități, respectiv achizițiile directe, au fost folosite la limită. Suntem în punctul în care le-am utilizat la maximum, pentru a veni în sprijinul pacienților.

2. Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București asigură prin PNS Oncologie un buget calculat, în principal, în funcție de istoric. Ca urmare a fluxului de pacienți oncologici mai mare comparativ cu alte perioade de referință, bugetul este insuficient în acest moment. Am semnalat situația către CASMB și așteptăm o rezolvare rapidă.

În acest moment, procedurile de negociere simplificată sunt în derulare. Ne așteptăm să fie finalizate până la finalul acestei săptămâni", se spune în comunicatul transmis, joi, de Institutului Oncologic.

×
x close