Antena 3 CNN Actualitate Cezar Irimia, preşedinte Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: "Este inuman să stăm câte 10-12 ore la uşa unui medic să fim testaţi Covid”

Cezar Irimia, preşedinte Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: "Este inuman să stăm câte 10-12 ore la uşa unui medic să fim testaţi Covid”

La Spitalul Fundeni din Bucureşti, pacienţii cu cancer trec prin situaţii critice. Ei sunt obligaţi, chiar şi cu programare, să stea înghesuiţi ore întregi, pe un culoar al unităţii medicale unde aşteaptă să fie testaţi pentru COVID. La bolnavii de cancer, testarea este obligatorie, pentru că doar aşa îşi pot continua tratamentele de care le depinde viaţa.

Cezar Irimia, preşedinte Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: "Este inuman să stăm câte 10-12 ore la uşa unui medic să fim testaţi Covid”
Sursa foto: mediafax
de Claudia Popovici    |    26 Oct 2020   •   17:35

În timp ce în toată ţara vorbim de restricţii şi distanţare, bolnavii de cancer sunt obligaţi să stea înghesuiţi, pe un culoar al unităţii medicale, unde aşteaptă ore întregi să fie testaţi pentru Covid, chiar dacă au programare.

Bolnavii de cancer se află în categoria de risc pentru că au sistemul imunitar deja compromis de o boală foarte grea dar şi de tratamentul cu citostatice.

În exclusivitate pentru Antena 3, Cezar Irimia, preşedinte Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a prezentat situaţia cu care pacienţii se confruntă în acest moment.

"Vreau să vă precizez de la bun început că noi ne-am luptat pentru testarea pacienţilor şi a personalului medical, pentru că noi, cu un sistem imunitar foarte scăzut putem deveni un vehicol foarte important de transport al acestui virus Covid”, a spus Cezar Irimia.

Testarea pentru depistarea Covid este obligatorie pentru bolnavii de cancer

Cezar Irimia este de părere că s-a ajuns în aceste situaţii critice pentru pacienţi din cauza închiderii spitalelor care au fost numite spitale Covid. Situaţia este cu atât mai gravă deoarece personalul este insuficient în secţiile de oncologie.

"Aceste cozi sunt motivate până la urmă, pacienţii sunt programaţi. Mulţi pacienţi vin la spital cu aparţinători pentru că mulţi dintre ei se deplasează foarte greu”, a mai spus Cezar Irimia

125000 de pacienţi bolnavi de cancer sunt obligaţi să stea la coadă în 300mp disponibili pe culoarele spitalelor 

"Nu iau apărarea nimănui, dar este inuman ca noi pacienţii cu cancer să stăm câte 10-12 ore la uşa unui medic să fim testaţi Covid, să ni se facă analizele, să primim în ultimă instanţă tratamentul de chimioterapie sau radioterapie”, a mai spus Cezar Irimia.

Preşedintele Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, mai spune că această situaţie are loc din cauza politicilor dezastruoase ale Ministerului Sănătăţii. El consideră că delimitarea spitalelor, în spitale Covid şi spitale non-Covid mai mult dezavantajează pacienţii.

"În toată Europa civilizată şi responsabilă spitalele îşi tratează covizii lor. Fiecare spital îşi tratează pacienţii, numai în România e diferit”, a mai spus Cezar Irimia, preşedintele Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer pentru Antena 3.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Institutul Fundeni bolnavi cancer
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close