Antena 3 CNN Actualitate Coaliţia a ajuns la o înţelegere! Cum se vor calcula facturile la energie şi ce prevede programul Rabla pentru becuri

Coaliţia a ajuns la o înţelegere! Cum se vor calcula facturile la energie şi ce prevede programul Rabla pentru becuri

Săptămână de foc pe scena politică. Mai-marii țării vor modifica modul de calcul al facturilor la energie, o temă pe care liberalii și social-democrații par a fi căzut în sfârșit de acord. Iată ce măsuri vor primi undă verde în perioada următoare.

Coaliţia a ajuns la o înţelegere! Cum se vor calcula facturile la energie şi ce prevede programul Rabla pentru becuri
Sursa foto: Agerpres
de Vasile Marcu    |    25 Sep 2022   •   17:29

Cea mai așteptată măsura care ar putea fi luată, mai întâi în coaliția de guvernare, este cea referitoare la felul în care sunt calculate facturile la electricitate ale românilor.

În aceasta privință, PSD si PNL având viziuni diferite.În timp ce PSD susținea compensarea facturilor la valoarea lor reală din luna precedentă, liberalii susțineau o variantă care să cuprindă o medie a fiecărei luni pentru ultimii trei ani.

Însă, specialiștii susțin că varianta PNL ar putea să producă facturi prea mari, care să nu reflecte consumul din acest an, unul în care romanii şi-au redus consumul.

 Cum se vor calcula facturile la energia electrică

Totuși, după discuțiile din ultimele zile şi liberalii îmbrățișează soluția PSD care prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022.

O modificare adusă în Parlament ordonanței de urgenţă care prevede plafonarea facturilor la electricitate, chiar în cursul săptămânii viitoare.

Ce prevede programul Rabla pentru becuri

În plus, în ședința de guvern va fi pus în practică programul rabla pentru becuri.

Ministerul Mediului va veni cu o hotărâre de guvern prin care românii care vor să-și schimbe becurile în casă cu unele care au un consum mai mic pot aplica pentru voucherele din programul Rabla pentru becuri.

Întreg bugetul pe care îl are în vedere ministerul este de 400 de milioane de lei.

Iar o altă măsura așteptată de la guvern este programul pentru reducerea consumului de energie pentru instituțiile publice, atât cele centrale cat şi descentralizate.
 

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close