Antena 3 CNN Actualitate Campania "Opriţi codurile": Se solicită intervenţia preşedintelui Traian Băsescu

Campania "Opriţi codurile": Se solicită intervenţia preşedintelui Traian Băsescu

Campania "Opriţi codurile": Se solicită intervenţia preşedintelui Traian Băsescu
Sursa foto: Cele patru coduri, atacate de catre ong-uri
13 Apr 2009   •   14:42
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // După ce mai multe organizaţii nonguvernamentale au lansat în urmă cu două săptămâni o campanie prin care vor să oprească procedurile parlamentare privind dezbaterea proiectelor codurilor penal, civil şi de procedură penală şi civilă, societatea civilă a dat în judecată Guvernul României şi a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, scrisoarea deschisă pe care ong-urile au înaintat-o către Traian Băsescu, preşedintele României. Societatea Civilă a reacţionat pentru că cele patru coduri nu au fost supuse unei reale dezbateri publice înainte de aprobarea lor de către Guvern, iar conform legii transparenţei decizionale, proiectele ar fi trebuit afişate pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Coaliţia "Opriţi codurile", formată din mai multe organizaţii nonguvernamentale, a dat în judecată luni dimineaţă Guvernul României, pentru nelegalitatea actelor de procedură referitoare la promovarea codurilor Penal, Civil, de Procedură Civilă şi de Procedură Penală, mai exact pentru nerespectarea legii transparenţei decizionale şi în temeiul legii privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

Echipa campaniei "Opriţi codurile" îşi doreşte ca respectivele coduri să fie întoarse la Guvern şi să se deschidă o amplă şi reală consultare publică cu privire la viitoarea legislaţie de bază a României, iar guvernanţii să conştientizeze importanţa bunelor practici în consultarea publică. Printre aşteptările ong-urilor se mai numără faptul că justiţia ar trebui să sancţioneze comportamentul nelegal al Guvernului, de încălcare a drepturilor cetăţenilor la consultare, care este prevăzut ca standard minimal şi obligatoriu de legea transparenţei decizionale.

De asemenea, ong-urile au înaintat o scrisoare deschisă către Traian Băsescu, preşedintele României, în calitate de mediator, potrivit legii fundamentale a ţării noastre, prin care îi solicită să vegheze asupra Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. Societatea civilă mai cere preşedintelui să clarifice termenul de 15 mai, considerat termen limită pentru adoptarea celor patru acte normative, care a fost invocat de către Traian Băsescu în diverse intervenţii publice, după cum arată scrisoarea deschisă.

Campania "Opriţi codurile" este o reacţie a 19 organizaţii nonguvernamentale la absenţa unei dezbateri publice, prin care să fi fost adoptate legal cele patru coduri, Codul Penal, Civil, de Procedură Civilă şi de Procedură Penală, care sunt actele normative fundamentale pentru societatea românească. Cele patru coduri completează prevederi din textul Constituţiei şi reglementează cea mai mare parte a relaţiilor ce se stabilesc între cetăţenii României sau pe teritoriul ţării noastre şi care vor stabili civilizaţia juridică a ţării noastre pentru o perioadă lungă de timp.

In cadrul campaniei, societatea civilă a realizat şi o platformă de comunicare şi consultare prin intermediul site-ului www.opriticodurile.ro, unde se pot găsi proiectele codurilor, analize şi comentarii ale ong-urilor semnatare, calendarul campaniei, unde pot fi consultate întâlnirile reprezentanţilor coaliţiei, dar şi alte informaţii referioare la campania "Opriţi codurile".

Citiţi aici scrisoarea deschisă către Traian Băsescu(pdf)

Paula Safta, Antena3.ro


×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close