Antena 3 CNN Actualitate Când ar putea să crească, din nou, preţurile carburanţilor

Când ar putea să crească, din nou, preţurile carburanţilor

Când ar putea să crească, din nou, preţurile carburanţilor
27 Oct 2015   •   12:30

Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, a avertizat guvernele din întreaga lume să nu mizeze pe menţinerea preţului petrolului la un nivel scăzut atunci când îşi formulează politicile energetice deoarece oferta de petrol ar putea să se reducă, începând de la mijlocul lui 2016, din cauza scăderii investiţiilor şi a diminuării producţiei americane, scrie eazi.ro.

Din iunie 2014 şi până în prezent, preţul global al petrolului s-a înjumătăţit ca urmare a creşterii producţiei de petrol de şist în SUA, precum şi a deciziei Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol de a-şi apăra cota de piaţă mai degrabă decât de a reduce producţia.

La Singapore International Energy Week, Birol a arătat că, dacă preţul petrolului se menţine la nivelul actual, este posibil ca investiţiile în petrol să se reducă, din nou, în 2016, în special în regiunile cu costuri ridicate, după ce, în 2015, au scăzut cu peste o cincime.

Oficialul a recunoscut că există pericolul ca riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu să afecteze livrările de petrol, însă eliminarea sancţiunilor impuse Iranului ar putea duce la majorarea producţiei cu 400.000-600.000 de barili pe zi în decurs de un an. În consecinţă, Birol a apreciat că livrările de petrol vor fi abundente cel puţin până la mijlocul lui 2016, iar IEA nu se aşteaptă la o revenire puternică a preţurile pe termen scurt.

×
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close