Antena 3 CNN Actualitate Caracatiţa lui BLEJNAR. Cum a profitat acesta de oameni NEVINOVAŢI

Caracatiţa lui BLEJNAR. Cum a profitat acesta de oameni NEVINOVAŢI

Caracatiţa lui BLEJNAR. Cum a profitat acesta de oameni NEVINOVAŢI
Sursa foto: Foto: Antena3
de L.D.    |    11 Iul 2012   •   23:01

Reporterii Antenei 1 au descoperit pionul evaziunii care l-a trimis pe Sorin Blejnar în faţa procurorilor, alături de alte nume grele.

O femeie simplă căreia i s-au pus în spate milioanele de euro pe care le-ar fi furat reţeaua. Dintr-o casă de chirpici, a condus, fără să ştie, pentru câteva sute de lei pe lună, o afacere diabolică. A povestit, în exclusivitate, reporterilor Antenei 1, cum s-a lăsat amăgită.

 „Îţi închipui, dacă undeva la 10 miliarde intrau odată în cont...” Acestea erau sumele cu care "jongla" femeia, care administra una dintre firmele fantomă. În realitate, banii intrau în buzunarele reţelei, care se ascundea în spatele unor pioni nevinovaţi. Acum femeia se teme să vorbească în faţa camerelor. Intuieşte că a intrat într-un scandal de amploare. Casnică, săracă şi fără speranţă, femeia a crezut că a dat norocul peste ea când unul dintre cei şapte arestaţi în dosarul de corupţie i-a propus o afacere. „În urmă cu un an, a venit acest numit Mitică Chirvăsitu, mi-a explicat de această firmă, i-am zis că dacă e ceva în neregulă să mă anunţe, că nu vreau să intru în probleme având în vedere că am copii”.


Femeia a deschis o firmă pe care tot ea a administrat-o. Nu ştia cifra de afaceri şi nici încrengătura pusă la cale de reţea. A învăţat din mers să facă ordine de plată. „Nu ştiam cum să le fac, mi-au explicat şi au continuat aceste tranzacţii timp de două luni de zile. Vă daţi seama că nu erau atât de proşti încât să-mi spună că se fac anumite lucruri”, spune femeia.

Nu i-au zis că au fraudat statul cu peste 15 milioane de euro. Printr-o schemă complicată, cei 17 membri ai reţelei au cumpărat între 2011 şi 2012 peste 33 de mii de tone de motorină. Le vindeau apoi către diverse firme fantomă, care aveau grijă să transforme motorina în păcură, în acte.Una dintre aceste firme s-a dovedit a fi această casă de chirpici femeii din satul Viişoara, comuna Cobadin. Aici se făceau tranzacţii de milioane de euro şi nimeni nu plătea accize către stat. Mai mult, firma fantoma beneficia de protecţie sus-pusă.

Printre pionii folosiţi de reţea este şi Elena Bancu, o femeie simplă din Kogălniceanu. Ideea că a nimerit în mijlocul mafiei cu petrol o sperie şi o amuză deopotrivă. „Nu sunt niciun administrator de firmă, că nu sunt, nu am. Noi intr-o firmă cu ăsta, cum îl cheamă... Blejnar!” Numele ei apare totuşi în referatul de la DNA, alături de cel al fostului şef ANAF, Sorin Blejnar, şi al altor 17 inculpaţi.

×
Subiecte în articol: antena1 evaziune fiscala milioane de euro
Parteneri
Buletinele cu cip, gratuite. Cum beneficiază românii de ele şi care sunt noile schimbări la cărțile electronice de identitate
x close