Antena 3 CNN Actualitate Carnea de porc se scumpește în prag de sărbători. Prețul pe care îl vor plăti românii pentru un kilogram în perioada următoare

Carnea de porc se scumpește în prag de sărbători. Prețul pe care îl vor plăti românii pentru un kilogram în perioada următoare

Cu două luni înainte de Ignat, prețul cărnii de porc a crescut la sătenii care cresc porci în Banatul Montan.

Carnea de porc se scumpește în prag de sărbători. Prețul pe care îl vor plăti românii pentru un kilogram în perioada următoare
Sursa foto: Getty Images
de Vali Popovici    |    06 Noi 2023   •   16:55

Dacă anul trecut prețul era între 15 si 20 de lei, pe kilogram, acum, sub 25 de lei nu mai găsești niciunde. Porcul "în viu" este în jur de 15 lei.

Asta în condiția în care prețul de anul trecut nu trecea de 12 lei.

Gospodarii cresc porcii singuri în gospodărie, mai ales că în acest an s-a făcut și porumbul, s-au făcut și dovlecii și trifoiul.

Fiind zonă de munte și de deal, cerealele sunt mai puține. Din această cauză, sătenii cumpără grâul, orzul și tărâțele de la sătenii din zona de câmpie. 

Citește și: Hotelurile din Poiana Braşov, ocupate 80% pentru sărbătorile de iarnă. Preţurile sar de 700 de euro

Unii gospodari cresc porci doar pentru consumul propriu, alții, cresc cu doi, trei în plus, porci pe care-i vor vinde înaintea Crăciunului.

Alții, ca să le fie și mai ușor, își aleg porcul, plătesc un acont, iar restul banilor îi vor da când taie porcul.

Oamenii sunt speriați și de apariția cazurilor de pestă porcină în Banatul Montan.

Primele focare au fost semnalate în zona comunei Sacu, la limită cu județul Timiș.

Pentru a preveni problemele, sătenii respectă unele norme de prevenire. Accesul în zona cocinilor se face doar cu cizme ce se folosesc special doar pentru această activitate. În plus, porcii primesc doar apă fiartă și răcită.

O sursă bună de venit pentru săteni, sunt purceii. O pereche de purcei, cam de două luni, se vând și cu 600 de lei. Iar cum o scroafă fată minimum opt purcei, sătenii se aleg cu ceva bani din creșterea porcilor.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close