Antena 3 CNN Actualitate Cât a ajuns să coste un kilogram de pâine fără gluten în magazinele din România | Reacţia ANPC

Cât a ajuns să coste un kilogram de pâine fără gluten în magazinele din România | Reacţia ANPC

Nevoia de a avea un stil de alimentar sănătos ne poate amenința serios buzunarele. Iată cât a ajuns să coste 1kg de pâine fără gluten în magazinele din România.

Cât a ajuns să coste un kilogram de pâine fără gluten în magazinele din România | Reacţia ANPC
Sursa foto: Pexels
de Claudia Popovici    |    05 Mar 2023   •   16:40

Realizată din ingrediente banale pâinea fără gluten ocupă un loc de cinste în rafturile cu produse bio din magazinele din România.

Şi chiar dacă are câteva beneficii pentru sănătate produsul a ajuns în atenţia consumatorilor care au reclamat diferențe uriașe de preţ.

Mai exact, la unele magazine 1kg de pâine fără gluten a ajuns să coste cât un gram de aur.

Produsele expuse în rafturile magazinelor sunt importate din Germania, iar prețul diferențiat reprezintă o mare escrocherie pentru consumatori.

Șefii de magazin declară că nu știu de ce este prețul atât de mare, având în vedere că în ambalaj sunt doar 200 de grame de pâine, notează bzi.ro

Ce conține pâinea fără gluten

Pe de altă parte unii comercianți subliniază faptul că preţul ar reflecta ingredientele folosite şi faptul că produsul este unul de calitate provenit din Germania.

La o analiza atentă însă ingredientele sunt unele chiar obișnuite printre care enumerăm: amidon din porumb, apă, aluat acru, făină de orez, fibre vegetale, proteine din soia, ulei din floarea-soarelui, drojdie, ulei extravirgin de măsline, sare, dar și foarte mulți emulsifianți și emulgatori.

Mai mult, printre ingredientele care trebuie evitate de consumatori și aflate în compoziția pâinii fără gluten se află hidroxipropilul metil celuloză (E-464), acidul tartric (E-334) și acidul citric (E-330).

Reacția ANPC, faţă de diferențele de preţ la pâinea fără gluten

"În lume, în Europa și în România, comerțul este liber. Fiecare comerciant poate pune ce preț vrea. Nu mai există, în România și nicăieri în țările democrate, sistemul controlat de stat. Deci fiecare pune produsele la ce preț își dorește.

Poate să fie prețul și de 80 de ori mai mare. Nu avem ce să facem și nu are nimeni ce să le facă. Comerțul este liber”, a spus Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, potrivit sursei citate

În acest context, preţurile fixate în marile magazine la acest tip de produs nu poate fi controlat de instituțiile statului şi numai consumatorul poate decide dacă achiziționează pâinea fără gluten sau alte produse similare la preţul stabilit. 

×
Subiecte în articol: pâine gluten ANPC magazine
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close