Antena 3 CNN Actualitate Cât costă să-ţi faci testamentul în 2024

Cât costă să-ţi faci testamentul în 2024

Persoanele care vor să-şi facă un testament legal trebuie să parcurgă o serie de etape.

Cât costă să-ţi faci testamentul în 2024
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    19 Ian 2024   •   04:00

Testamentul este un act juridic care stabileşte dorinţele unei persoane cu privire la distribuţia proprietăţii şi împărţirea bunurilor.

Există două tipuri principale de testament: testament olograf şi testament notarial deschis.

Fiecare dintre aceste două opţiuni are avantaje şi dezavantaje, iar alegerea dintre cele două depinde de circumstanțe individuale ale persoanei care întocmește testamentul. 

Notarul public este obligat să păstreze confidenţialitatea şi să nu informeze alte persoane despre existenţia testamentului.

Testament olograf: Avantaje şi dezavantaje

Acest tip de testament poate fi întocmit chiar de către persoana însăşi, fără implicarea unui notar. Totodată, testamentul olograf nu necesită costuri asociate cu servicii notariale. 

Mai mult decât atât, acest tip de testament oferă posibilitatea de a exprima voinţa personală în mod direct.

Printre dezavantajele acestui tip de testament se numără anularea, care este o problemă frecventă, deoarece nu există mărturii de la un notar cu privire la autenticitatea documentului, poate provoca discuţii şi constatări cu privire la capacitatea persoanei de a întocmi un testament, iar moştenitorii pot întâmpina dificultăţi în verificarea autenticității testamentului şi în procesul de oficializare.

Testament notarial deschis: Avantaje şi dezavantaje

Acest tip de testament implică participarea unui notar, ceea ce, evident, sporește autenticitatea şi validitatea documentului. 

Totodată, testamentul notarial deschis reduce riscul de contestare şi anulare a testamentului şi ușurează procedurile de verificare şi oficializare pentru moştenitori.

Costurile suplimentare şi programarea unei întâlniri cu notarul, dar şi respectarea anumitor formalităţi se numără printre dezavantajele acestui tip de testament.

Acte necesare la notariat pentru întocmirea unui testament

  • act de identitate testator;
  • copie act de identitate legatar;
  • act de proprietate.

Cât costă să-ţi faci un testament în 2024

Prețul unui testament autentic la biroul notarial este de 360 de lei, indiferent de bunurile care fac obiectul testamentului. Acest cost de 360 de lei include TVA-ul şi taxa de înscriere în Registrul Naţional Notarial.

×
Subiecte în articol: testament mostenire notariat
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close