Cătălin Drulă: Nu dăm un pas înapoi!
"Astăzi, Metrorex depune la Tribunalul Municipiului Bucureşti o acţiune pentru despăgubirea, de către sindicat, a pagubelor de peste 2,8 mlioane de lei, înregistrate în acea zi în care metroul nu a circulat. Ca să fie clar, acţiunea este îndreptată împotriva sindicatului USLM.
Pe româneşte, vom cere banii de la Rădoi (Ion Rădoi, liderul USLM, n.r.) Ei chiar au semnat un proces verbal în care spun că acţiunea de vineri a fost o încetare voluntară a lucrului.
Am cerut tribunalului să constate că este vorba despre o formă de grevă nelegală şi există o acţiune de recuperare a pagubelor prevăzută de lege ", a spus ministrul.
Drulă a menţionat că există, de asemenea, o acţiune penală în derulare iar 350 dintre participanţii la greva de vineri au fost identificaţi de poliţie.
Cât priveşte suspendarea cercetării interne, disciplinare, la nivelul Metrorex, aceasta este în vigoare până pe 5 aprilie, după care vor merge în paralel toate cele trei acţiuni - de recuperare, penală şi disciplinară, a precizat ministrul.
Cătălin Drulă: Ori renegociere salarială, ori disponibilizări, ori insolvenţă
"Legat de salarizarea în cadrul Metrorex, s-a bătut domnul Rădoi cu cărămida în piept că nu se schimbă nimic, nici personalul, nici salariile. Asta este matematic şi contabil imposibil, pentru că bugetul prevăzut pentru Metrorex nu acoperă plata salariilor la nivelul actual, pentru angajaţii actuali.
Aşa că există doar variante matematice simple. Ori se acceptă de către salariaţii Metrorex o renegociere, adică acea creştere salarială de 18% de anul trecut să nu mai aibă loc, sau să aibă loc eşalonat, ori se ajunge la disponibilizări. Există şi varianta a treia, mai puţin fericită, intrarea în insolvenţă, care permite companiei să facă şi disponibilizări, şi scăderi de salarii", a explicat ministrul.
Potrivit acestuia, ca urmare a creşterii salariale "iresponsabile" de anul trecut, masa salarială a crescut cu 200 de milioane de lei iar situaţia companiei s-a agravat.
În privinţa firmelor amplasate în căile de tranzit ale Metrorex, care plătesc chirie unei firme a USLM, Cătălin Drulă a spus că este vorba de unităţi comerciale "amplasate pe spaţiul public, fără acte", în cazul cărora somaţia de eliberare a spaţiului expiră pe 2 aprilie.
Cătălin Drulă: După 2 aprilie, spaţiile comerciale ilegale de la metrou vor fi evacuate sau demolate
"După această dată, mergem înainte cu căile legale: evacuare, demolare sau alte măsuri prevăzute de lege. Pe niciunul dintre fronturi - spaţii comerciale, datele financiare ale companiei, răspunderea celor care au participat la acţiunea ilegală - nu dăm niciun pas înapoi, nici la Metrorex, nici la minister", a dat asigurări ministrul Transporturilor.
El a infirmat informaţiile din spaţiul public, conform cărora s-ar fi ajuns la o înţelegere în urma negocierilor cu reprezentanţii sindicali.
"Asta spune Rădoi. Dacă vă uitaţi în procesul verbal, veţi vedea că au pus temele de discuţie propuse pe post de concluzii", a arătat Cătălin Drulă.